Wedstrijden

Ranglijst tafeltennis mannen en vrouwen (april 2014)

De ranglijst wordt wederom gedomineerd door Chinezen zoals hieronder te lezen is. De eerste Europeaan is Ovtcharov op de zesde plaats.

Ranking, land, naam en puntenaantal
1. Long Ma (CHN) 3049
2. Xin Xu (CHN) 3002
3. Jike Zhang (CHN) 2882
4. Hao Wang (CHN) 2841
5. Zhendong Fan (CHN) 2837
6. Dimitrij Ovtcharov (GER) 2787
7. An Yan (CHN) 2706
8. Timo Boll (GER) 2660
9. Chih-Yuan Chuang (TPE) 2620
10. Vladimir Samsonov (BLR) 2591
11. Lin Ma (CHN) 2508
12. Liqin Wang (CHN) 2504
13. Jun Mizutani (JAP) 2494
14. Shuai Hao (CHN) 2451
15. Marcos Freitas (POR) 2412
16. Kenta Matsudaira (JAP) 2408
17. Yu Zhou (CHN) 2406
18. Koki Niwa (JAP) 2400
19. Saehyuk Joo (KOR) 2377
20. Ning Gao (SIN) 2371
21. Peng Tang (HKG) 2369
22. Qi Chen (CHN) 2368
23. Patrick Baum (GER) 2343
23. Bastian Steger (GER) 2343
25. Chien-An Chen (TPE) 2325
26. Seungmin Ryu (KOR) 2293
27. Adrian Crisan (ROU) 2282
28. Michael Maze (DEN) 2279
29. Minseok Kim (KOR) 2270
30. Seiya Kishikawa (JAP) 2259
30. Andrej Gacina (CRO) 2259
32. Jian Zhan (SIN) 2258
33. Panagiotis Gionis (GRE) 2252
34. Tianyi Jiang (HKG) 2248
35. Tiago Apolonia (POR) 2243
36. Taku Takakiwa (JAP) 2230
37. Sangeun Oh (KOR) 2229
38. Jungwoo Lee (KOR) 2228
38. Youngsik Jung (KOR) 2228
40. Alexander Shibaev (RUS) 2214

Wedstrijden

Resultaten Olympische Spelen 2012 Londen

Olympische Spelen 2012 Londen

Medailles enkel mannen
Goud: Zhang Jike (China)
Zilver: Wang Hao (China)
Brons: Dimitrij Ovtcharov (Duitsland)

Medailles enkel vrouwen
Goud: Li Xiaoxia (China)
Zilver: Ding Ning (China)
Brons: Feng Tianwei (Singapore)

Medailles dubbel mannen
Goud: China
Zilver: Zuid-Korea
Brons: Duitsland

Medailles dubbel vrouwen
Goud: China
Zilver: Japan
Brons: Singapore

Wedstrijden

Tafeltenniswedstrijden

Zodra je bij een club of vereniging bent aangesloten, kun je wedstrijden gaan spelen. Dit kan tegen teams of spelers van je eigen club, uit je eigen stad of dorp, uit je eigen land of zelfs over de hele wereld. Elk jaar worden de Nederlandse Kampioenschappen (NK) gehouden, maar ook de Europese kampioenschappen (EK) en Wereldkampioenschappen (WK).

Daarnaast zijn er nog andere belangrijke toernooien:
 • Europa Top-12
 • European Champions League (Europa Cup Ι)
 • ETTU Cup (Europa Cup ΙΙ)
 • World Cup / WTC-World Team Cup
 • ITTF Pro Tour Grand Finals
 • Aziatische Spelen
 • Aziatische Kampioenschappen
 • Azië Cup
Op de meeste toernooien zijn de volgende verschillende speltypes:
 • Heren enkel
 • Heren dubbel
 • Dames enkel
 • Dames dubbel
 • Gemengd enkel
 • Gemengd dubbel
 • Teamwedstrijden
Uitrusting

Welke uitrusting gebruik je tijdens tafeltennis?

Als je wil gaan tafeltennissen, heb je wel een aantal spullen nodig. Niet alleen een tafeltennistafel, maar ook batjes en balletjes. Als je het thuis voor je plezier doet, is de kwaliteit van de spullen minder belangrijk. Deze kun je vaak in een speelgoedwinkel kopen, of in een sportwinkel. Tijdens officiële wedstrijden moeten de spullen goedgekeurd zijn door de ITTF of namens de Council van het Equipment Committee. Als ze dat niet zijn, mag de wedstrijd niet worden gespeeld, of hij wordt aangepast.

Maar niet alleen de spelbenodigheden moeten voldoen aan een aantal eisen.

Je mag ook niet in normale kleren spelen. De kleding mag niet hinderend zijn voor tegenstander of scheidsrechter. Ook mag er niks beledigend op de kleding staan. De speelruimte moet een vastgestelde grootte hebben. De lampen moeten op speciale hoogten hangen en ook de vloer moet zijn goedgekeurd.

Zo zie je maar dat er nog heel wat bij wedstrijden komt kijken, dat niets hinderend mag zijn voor het spel!

Speltypes

Verschillende speltypes

Tafeltennis is een sport voor iedereen. Jong of oud, man of vrouw. Je kunt ook nog kiezen tussen enkel en dubbel spelen. Een dubbelteam kan bestaan uit 2 vrouwen, 2 mannen of 1 vrouw en 1 man. Maar ook bij een enkelspel kan je tegenstander een man zijn, terwijl je zelf vrouw bent, en andersom.

In totaal zijn er 7 speltypes, en per geslacht kun je dus 5 types spelen; enkel, dubbel, gemengd enkel, gemengd dubbel en teamwedstrijden.

Teamwedstrijden

Bij competitiewedstrijden kan je ook per team spelen. De spelers kunnen dan aan alle verschillende speltypes meedoen, en elke wedstrijd die zij dan winnen, levert een punt op voor het team.

Kampioenschappen

Dubbelen is bij de Olympische spelen geen aparte categorie meer, maar wordt gedaan bij de landenwedstrijden. Dan wordt er per wedstrijd 4x enkel gespeeld, en 1x dubbel. Bij de Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen wordt dubbelen wel gezien als een apart speltype.

Techniek

De benodigde techniek

Net als bij bijna elke andere sport, heeft tafeltennis een aantal technieken om beter te spelen en zo te winnen. Zo’n effect krijg je door de bal verschillende snelheden en bewegingen te geven. Maar ook het rubber van het batje zorgt ervoor dat je met verschillende effecten kan spelen. De verschillende technieken kun je apart van elkaar toepassen of combineren.

Manieren

Het verschil tussen een effect en een gewone bal, kan liggen aan de greep. De greep is de manier hoe je het bat vasthoudt. Maar ook waar de bal en het batje elkaar raken, is een effect. En natuurlijk hoeveel kracht, dus hoe snel je de bal laat gaan, is ook een effect.

Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten

Grote kans dat je tegenstander ook met technieken speelt. Daarom is het ook belangrijk om te weten hoe je het beste terug kan spelen na een effectbal. Spelen met verschillende technieken maakt het spel verrassend, en dus leuker om te spelen.

Regels

De regels van het spel

Tafeltennis heeft in de loop der jaren de volgende regels gekregen. Zo moet er worden gespeeld met door ITTF-goedgekeurde batjes, ballen en tafels. Ook zijn er speciale regels voor de kleding. De kleding moet een duidelijk verschillende kleur hebben dan de bal. Ook mogen er alleen sieraden of merktekens worden gedragen als dat de tegenstander niet hindert in zijn spel.

De hoofdscheidsrechter beslist niet alleen wanneer een team een punt haalt, maar ook o.a. of een trainingspak mag worden gedragen, of de spelers tijdens de wedstrijd de ruimte mogen verlaten. De spelers vallen in de tijd dat ze in de speelruimte zijn, onder zijn rechtsbevoegdheid.

De speelruimte zelf moet minimaal 14m lang, 7m breed en 5m hoog zijn.

De spelers hebben max. 1 minuut pauze tussen games door en een team of speler wint de wedstrijd met 11 punten, mits de tegenstander min. 2 punten minder heeft.

Geschiedenis

Geschiedenis van tafeltennis

De geschiedenis van tafeltennis begint aan het einde van de 19e eeuw in Engeland. Toen werd er alleen overgespeeld en niet geprobeerd te scoren. Vaak gebruikte men toen een kurk als bal en een stuk hout met een stofje erover als racket of batje. Een rijtje boeken op de eettafel diende als net. Omdat het steeds populairder werd, werd het tijd dat spelfabrikanten met een product op de markt te komen. Er kwamen echte tafeltennistafels met een netbatjes en balletjes. Deze balletjes waren vaak gemaakt van kurk of rubber. Omdat de rubberen balletjes zó hard stuiterden en de kurken balletjes bijna niet stuiterden maakte James Gibb, een Engelse ingenieur, de celluloid-bal. Hiermee kan je veel technieken spelen.

Rond 1900 speelde men het als tafeltennis of ping-pong. De naam ping-pong komt van het geluid dat de celluloid-bal maakte.

Over de wereld

Het spel werd snel bekend over de hele wered. In Duitsland werd het als eerste een officiele sport. Sinds 1926 wordt jaarlijkst het WK tafeltennis gehouden en sinds 1958 jaarlijks het EK tafeltennis. In 1982 werden er 2 WK’s gehouden voor veteranen en lichamelijk gehandicapten.

De sport

Tafeltennis, de sport

Tafeltennis, ook wel Ping-Pong genoemd, lijkt veel op het gewone tennis. Met een batje wordt de bal gespeeld op het speelveld van de tegenstander, op die manier dat het moeilijk is voor de tegenstander om de bal terug te slaan. Voor deze sport heb je de volgende spullen nodig.

Door de bal met verschillende effecten en snelheden te spelen, maak je het je tegenstander moeilijk om de bal terug te slaan. Het spel kan worden gespeeld met 2 of 4 personen. Je krijgt een punt als de tegenstander de bal niet of niet correct terugspeelt. Correct terugspelen is na één keer stuiteren op je eigen helft, de bal terugspelen via of over het net. Bij 11 punten ben je de winnaar van een game. Meestal wordt best of 5, of best of 7 gespeeld. Als er 2 tegen 2 wordt gespeeld, moet de bal om de beurt terug worden gespeeld per teamgenoot.

Veel mensen spelen het spel gewoon thuis of op de camping, maar de echte fanatiekelingen kunnen zich ook aanmelden bij een verenging.

Geschiedenis

Tafeltennis dood in Nederland?

Volgens Herman Deister is tafeltennis in Nederland tanende. Hij refereert op ttnieuws.nl met name aan de slechte resultaten van de Nederlandse teams en de buitenlandse inbreng in het damesteam. Zonder deze inbreng zouden we vrijwel geen rol spelen op internationaal niveau.

Nu kan dit allemaal waar zijn, echter de vraag is of je de toekomst en succes van de sport mag afmeten aan de internationaal geboekte resultaten? Dit zou bijna Amerikaans worden. Het feit dat er geen punten zijn voor de tweede plek en de winnaar alles mee naar huis neemt.

kindertafeltennis

De toekomst van tafeltennis?

Hier ben ik het hartgrondig niet mee eens. Ik geloof er niet in dat je het plezier wat duizenden hebben met het recreatief spelen van tafeltennis thuis, in verenigingsverband, in de competitie of waar dan ook mag afdoen als “ten dode opgeschreven”.

Als ik kijk naar mezelf heb ik heel veel uren thuis vroeger staan spelen, in eerste instantie buiten als het niet te hard waaide…, maar later toen we de luxe van een grote kamer hadden binnen.

Ontelbare uren speelplezier op een opklap tafeltennistafel met zijn 2en of 3en

Als je de kosten van de tafel rekent en deelt door het aantal uren is dat een zeer goedkope vorm van kinder entertainment, en ik zou graag eens bij Herman thuis kijken of als hij kinderen heeft ze er ook zo zelfvoorzienend en sportief mee omgaan voor deze prijs per uur.

Ik heb ook een blauwe maandag bij een vereniging gespeeld, maar dat geregelde deed het niet voor mij. De sfeer was er echter goed en de kids liepen niet op straat te rommelen en zich onledig te houden met bushokjes slopen of ouderen het net-gepinde geld af te pakken.

Dus Herman, graag een positievere kijk op de sport als geheel, en dat er kritiek is op de bondsaanpak dat kan. Negatieve publiciteit op de sport is niet constructief. Doe er liever wat aan om de kinderen enthousiast te houden voor de sport.