1. Home
  2. Algemeen
  3. Sporthorloge gebruiken bij het hardlopen
Sporthorloge

Sporthorloge gebruiken bij het hardlopen

Een populaire accessoire voor bij het hardlopen is het sporthorloge. Simpelweg omdat je de tijd kan zien, maar een horloge heeft vaak ook diverse andere functies. Zo kan een sporthorloge bijvoorbeeld een hartslagmeter, een stopwatch, een afstandmeter of een GPS hebben. Afhankelijk van de functies die er volgens jou op moeten zitten, kan je op zoek gaan naar het horloge wat het best bij je past.

Stopwatch

Tijdens het hardlopen kan het handig zijn om je tijd bij te houden Hiervoor kan je gebruik maken van een stopwatch op je sporthorloge. Omdat de stopwatch op je horloge zit, kan je deze heel eenvoudig starten en stoppen. Dit is kan je goed gebruiken in combinatie met een intervaltraining of bij het hardlopen op tijd.

Afstandmeter

Bij het hardlopen kan het handig zijn om de afstand die je loopt vast te leggen. Hiervoor is een afstandmeter heel handig om te hebben op je sporthorloge. Deze functie houdt precies bij hoeveel meter je hebt gelopen en kan dit op eenvoudige manier weergeven zodat je dit tijdens het hardlopen eenvoudig kan aflezen.

Hartslagmeter

Om een inzicht te krijgen in je hartslag tijdens het hardlopen moet je een hartslagmeter hebben. Hiermee wordt tijdens het hardlopen regelmatig je hartslag gemeten zodat je dit na het hardlopen kan inzien.

Snelheidsmeter

Handig als je op snelheid wilt trainen of een algemeen zicht wilt hebben op je snelheid over verschillende afstanden.

GPS (Global Positioning System)

Dit is van oorsprong een Amerikaans systeem om de locatie van een Amerikaanse militair te bepalen. Het systeem werkt met 24 satellieten die allemaal een eigen signaal uitzenden. Waar je ook bent op de wereld, overal zijn altijd 4 satellieten die beschikbaar zijn om je positie op de aarde te bepalen.

Het systeem is nu door iedereen te gebruiken. De Verenigde Staten zorgen er echter wel voor dat alleen zij er het meest nauwkeurig mee kunnen werken. Dit is om te voorkomen dat het systeem tijdens een oorlog tegen ze gebruikt zal worden. Daarom zit er standaard een onnauwkeurigheid in het GPS systeem. Kleine versnellingen, bochten, etc. zullen niet opgemerkt worden. Sprinters hebben dus niks aan een GPS systeem in hun horloge, en al helemaal niet als ze op een indoor baan trainen. Het is meer iets voor de langeafstandloper.

Andere functies en eigenschappen die een horloge kan hebben:

  • Waterdicht of waterafstotend
  • Weergave van de datum. Sommige horloges geven de dag, week, maand en jaar ook aan.
  • Dieptemeter/hoogtemeter
  • Backlight (vooral handig als je in de avonden loopt)
  • Wekker
  • Een tweede tijdzone

Prijs

De prijzen lopen nogal uiteen. De functies en de kwaliteit van het horloge hebben invloed op de prijs. Zo zijn er al horloges van 40 euro, maar zijn de meer geavanceerde horloges al snel 300 a 400 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wat is een climaxloop?
Volgend bericht
Scheurtje in middenvoetsbeentje

Andere informatie over Algemeen, Hardlopen

Recente artikelen

Menu