Balletpianist

31 januari 2018

Een balletpianist verzorgt de muzikale vormgeving van de balletlessen aan een dansacedemie. De pianist improviseert passende muziek bij iedere oefening en moet daarom veel muzikale kennis hebben.

Het is heel belangrijk dat de balletleerlingen begrijpen dat de muziek een belangrijk onderdeel is van de les en niet als enige functie heeft om de maat aan te geven. De melodieën moeten toegankelijk maar niet eentonig zijn. Als pianist zorg je ervoor dat de muziek een goede sfeer meegeeft, waardoor de studenten beter gaan presteren. De balletpianist past zijn improvisaties aan, aan de bewegingsvormen van de dansers.

Uitstervend beroep

Het beroep balletpianist is een uitstervend beroep, waarschijnlijk omdat het vooral word geassocieerd met mannen in maillots en hele klassieke stukken. Als studenten meer in aanraking zouden komen met ballet en klassieke muziek zouden ze erachter komen dat het beroep van een balletpianist veel muziekkennis en improvisatie talent vereist. Ook moet je in staat zijn om jezelf ondergeschikt te stellen, aangezien je je moet aanpassen aan de dansers. In Nederland zijn er nog maar zo’n 70 balletpianisten.

Een van de bekendste Nederlandse balletpianisten in de geschiedenis is Cor de Groot. Hij leefde van 7 juli 1914 tot 26 mei 1993 en begon al op vroege leeftijd met spelen en het geven van concerten. In 1959 kreeg hij kramp in zijn rechterhand die hiermee onbruikbaar werd, hij besloot zijn carrière af te breken. Maar maakte later nog wel een paar beroemde stukken alleen gespeeld met de linkerhand.