Ballet pasjes

27 januari 2018

Wat zou klassiek ballet zijn zonder pasjes? Deze worden soms uitgevoerd aan de barre en anders in de zaal. Bij franse ballet lessen wordt vaak begonnen met opwarmings oefeningen op de grond gevolgd met opwarming aan de barre. Bij Russische ballet lessen wordt daarin-tegen begonnen met opwarming aan de barre en er wordt daarna nog opgewarmd in de zaal. In Nederland gebruikt men meestal de Russische volgorde.

Wie bedenkt de pasjes en de oefeningen?

De oefeningen die in een les worden gedaan worden meestal samengesteld door de leraar of lerares. Bij een voorstelling word dit door een choreograaf gedaan. Hierbij moet de choreograaf goed opletten wat de balletdansers kunnen en hij moet zorgen dat alles er mooi uitziet. Het is eigenlijk een regisseur die zich alleen met de dans bezig houdt.

De danspasjes die we tegenwoordig gebruiken zijn misschien al eeuwen oud. Ze staan allemaal opgeschreven in speciale handboeken. Hierdoor leren mensen over de hele wereld dezelfde pasjes. In oude klassieke balletten werden de regels nog streng opgevolgd maar tegenwoordig experimenteren de choreografen meer met de bewegingen, muziek en de kostuums.