Balletzaal

31 januari 2018

Een balletzaal bestaat uit een lege ruimte (aan de wand hangt wel de barre) met een lange zijde vol spiegels. Het midden van de zaal word ook wel het milieu genoemd.

De vloer is meestal gemaakt van hout met een lege ruimte eronder, dit wordt een ‘zwevende’ vloer genoemd. Een zwevende vloer veert een beetje mee bij het springen in de zaal, hierdoor lopen de balletdanseressen minder snel blessures op. De vloer moet elke dag worden schoongemaakt met een droge wisser en wekelijks met warm water en een goede balletvloerreiniger. Je mag vooral geen hars gebruiken bij het schoonmaken want dit tast de eigenschappen van de vloer aan.

De barre (in Nederland ook wel bar genoemd) hangt meestal aan de muur van de zaal maar kan ook los op poten staan. De barre wordt altijd gebruikt aan het begin van de les. Je kunt er oefeningen op 1 been mee doen. De barre bestaat uit een lage en een hoge balk boven elkaar, hierdoor kunnen mensen van verschillende lengtes er gebruik van maken. De oefeningen die aan de bar worden gedaan zijn vooral bedoelt om het evenwicht te zoeken in verschillende dansbewegingen.

Goede airconditioning en ventilatie in een balletzaal zijn ook erg belangrijk want door de inspanning komt er veel vocht en warmte vrij waardoor je het benauwd kan krijgen. Het mag ook niet teveel afkoelen want dat kan weer een negatief effect hebben op de spieren.

De muziek word soms verzorgt door een vleugel die in de balletzaal staat maar bij amateur scholen word meestal een muziek installatie gebruikt. In die muziek installatie zit dan een pitch die kan worden gebruikt om de muziek wat langzamer te maken of juist wat te versnellen.

Meestal zijn de wanden van een balletzaal geverfd in lichte kleuren. Hierdoor lijkt de zaal lichter en dit geeft een prettige danssfeer.