Prima Ballerina

31 januari 2018

Prima ballerina is een ere-naam voor danseressen die veel beter zijn dan alle anderen. De belangrijkste vrouwelijke danser in een voorstelling word vaak ook zo genoemd.

Beroemde prima ballerina’s

Anna Pavlova (1882-1931)

Anna Pavlova was een Russische ballerina. Ze is de beroemdste van haar tijd. Ze is geboren in St. Petersburg en kreeg haar training aan de School of the Imperial Ballet. In 1906 werd zij Prima Ballerina. Pavlova reisde door Europa in 1907, deed nog even mee met het Russische ballet en maakte haar Amerikaanse debuut in 1910.

Ze stopte met klassiek ballet in 1925. Pavlova werd bewonderd om de sierlijke uitvoering van haar bewegingen.

Margot Fonteyn (1919-1991)

Margot Fonteyn was een beroemde Engelse balletdanseres. In haar kindertijd woonde ze in China waar ze balletlessen kreeg van de Russische danser George Goncharo. Nadat ze had ontdekt dat ze talent had keerde ze met haar moeder terug naar Londen waar ze lessen ging volgen aan de school die hoorde bij het koninklijke ballet. In 1934 debuteerde ze als sneeuwvlokje in De Notenkraker. Een paar jaar later werd ze prima ballerina. In 1954 werd ze president van de Royal Academy of Dancing. In 1956 kreeg ze de titel Dame of the British Empire verleend bij koningin Elizabeth de tweede. Vanaf 1959 werd ze freelance danseres, waardoor ze niet vast zat aan een gezelschap. Fonteyn werd bewonderd om haar technische perfectie, grote muzikaliteit en terughoudende elegantie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer prima ballerina’s en ook heel veel goede mannelijke balletdansers. Aan het eind van de 20ste eeuw begon het aantal klassieke dansers en danseressen fors af te nemen maar de laatste jaren heeft er weer een ommekeer plaatsgevonden.