7 redenen waarom dansen goed voor je is

5 februari 2018

Dat Nederland van dansen houdt, blijkt uit de populariteit van talloze dansprogramma’s op tv. Wat velen niet beseffen is dat je ook baat kunt hebben door wat danspasjes te zetten. Het is namelijk onder meer een geweldige manier om gewicht te verliezen, stress te bestrijden en te social. Studies hebben aangetoond dat dansen een goede manier is om je lichaam en geest gezond te houden. Dus waar wacht je nog op?

Gezond verouderen

Volgens een studie in The New Engeland Journal Of Medicine is dansen goed voor je geheugen en kan dit het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd voorkomen. Dansen kan het volumeverlies van de hippocampus omkeren. De hippocampus is het hersendeel dat het geheugen controleert. Deze krimpt van nature door het verouderingsproces. Het gevolg is een slecht geheugen en in sommige gevallen zelfs dementie.

Betere flexibiliteit

Pliés en spagaten zijn niet alleen sierlijke ballet pasjes, maar ze maken het lichaam ook flexibiler en minder stijf. Je hoeft daarvoor geen pointes aan te trekken, want je kan thuis ook eenvoudige stretchoefeningen uitvoeren voor hetzelfde resultaat. Dit kan namelijk helpen bij gewrichtspijn en stramme spieren na het sporten.

Ontspanning

Voel je je gespannen? Zoek dan voor jezelf een danspartner, draai de volumeknop open en zet bijvoorbeeld te tango in. In een studie van Journal Of Applied Gerontology hebben onderzoekers ontdekt dat partnerdansen met muzikale ondersteuning het antistressmiddel bij uitstek is.

Antidepressivum

Dansen kan je een mentale boost geven. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van dansen op mensen met een depressie. Patiënten die deelnamen aan een intensieve en vrolijke dansles vertoonden minder symptomen en voelden zich vitaler. Heb je last van een dipje? Zoek wat gezelschap en laat je beste dansmoves zien!

Goed voor je hart

Dansen is een goede bezigheid voor wie risico loopt op cardiovasculaire ziektes. Een Italiaanse studie heeft aangetoond dat walsen bij patiënten met hartfalen een gezonder hart, vlottere ademhaling en betere levenskwaliteit kan creëren.

Afvallen

Aerobics is zeer efficiënt om kilo’s kwijt te raken en om spieren op te bouwen. Dit beweren onderzoekers in de Journal of Physiological Anthropology op basis van onderzoek.

Evenwichtiger door het leven

Als je schrik hebt om te vallen, dan kunnen danslessen voor mentale rust zorgen. De Journal of Aging and Physical Activity zegt dat tangodansen het evenwicht bij ouderen verbetert. Dansen vraagt namelijk om snelle bewegingen en een goede houding. Zo stimuleert regelmatig dansen om stabiel te staan en meer controle over je lichaam te krijgen.