Merengue

27 februari 2018

De Merengue is ontstaan uit de percussie en zang van Afrikaanse slaven vermengt met Spaanse invloeden. Tegenwoordig is ook duidelijk te merken dat deze dans vermengt is met Latijns-Amerikaanse stijlen. Eerst werd deze dans door de hogere standen vooral gezien als volk dans maar door het gebruik als propaganda middel door de Dominicaanse dictator werd de Merengue populair. Het is nu de officiële dans van de Dominicaanse Republiek.

Men zegt dat de dansbewegingen uit de Merengue zijn ontstaan uit de beweging van aan elkaar geketende slaven maar men heeft hier geen bewijs van. Typerend voor de Merengue is de heupbeweging. De Merengue wordt ook vaak gezien als een onderdeel van Salsa.

Muziek

Traditioneel wordt de muziek voor de Merengue gespeeld met een tambora een güira en een accordeon tegenwoordig worden er ook keyboards, basgitaren, bongo’s en congo’s en diverse blaasinstrumenten gebruikt.

Een van de bekendste moderne Merengue nummers is Suavemente van Elvis Crespo.

Wedstrijden

Tegenwoordig wordt de Merengue vermengd met hip-hop en reggaeton en wordt op wedstrijden gevochten om de fel begeerde Latin Grammy.