Ballroom

27 januari 2018

In de 15e eeuw is een vorm van stijldansen voor het eerst vastgelegd in Italië, maar mensen deden het al in de tijd van de Grieken en de Romeinen. In de 16e eeuw ontstond het klassieke hofballet in Frankrijk. De uiting van danskunst werd aangemoedigd koning Lodewijk en zo ontstond de voorloper van het stijldansen door Tussen 1920 en 1930 bedacht een groep Britse beroepsdansers vier dansen door al bestaande dansen te vergelijken en aan te passen aan strenge regels.

Men droeg hele nette pakken en grote jurken, waardoor het Ballroom dansen een statig imago kreeg. In de laatste decennium is het allemaal weer wat losser geworden, maar een pak voor de mannen en hakken voor de vrouwen is bij afdansen en wedstrijden nog steeds verplicht.

De houding bij het klassieke ballroom

Bij de klassieke ballroom staan de man en de vrouw tegenover elkaar waarbij er maar smalle opening tussen hun schoenen van ongeveer 5 centimeter overblijft. De man staat rechtop, met de borst vooruit en houdt zijn linkerhand gestrekt ter hoogte van zijn oor. Zijn rechterhand zit losjes op de rug van de vrouw net onder haar linker schouderblad. De man kijkt over de rechter schouder van de vrouw.

De dame staat aan de rechterzijde van de man en heeft haar linker arm op de bovenarm van haar danspartner. Haar rechterhand legt ze in de linkerhand van de man. De dame kijkt over de rechterschouder van de man.

Er zijn 4 (eigenlijk 5) verschillende soorten ballroom dansen. Je hebt de Quick Step, de Slow Foxtrot, de Tango en de Engelse en Weense Wals.