Paso Double

3 februari 2018

De Paso Double is ontstaan in Spanje rond 1920. Paso Double betekent ‘dubbele pas’. De dans is gebaseerd op het Spaanse stierenvechter, waarin de man de stierenvechter uitbeeldt en de vrouw de rode cape waarop de stier moet jagen. In tegenstelling tot de meeste andere latin dansen is in deze dans de man de leider. Er zitten ook veel passen van de Flamenco in deze dans.

Het is gek dat deze dans bij de Latijns-Amerikaanse hoort aangezien hij in Europa is ontstaan. Dit komt door het afwijkende ritme van muziek en stijl van dansen.

De Paso is een temperamentvolle en dramatische dans. De nadruk ligt op de man, hierdoor wordt de dans ook nog wel eens de mannendans genoemd. De vrouw volgt alleen de bewegingen van de man. In de dans is de houding heel belangrijk. Op sommige momenten houden de dansers hun arm horizontaal voor hun borst en klakken ze met de hakken en tenen op de vloer. Deze typische matador houdingen zijn pas later aan de dans toegevoegd.

Dansrichting

Bij het dansen van de Paso Double is er sprake van een dansrichting. Men beweegt zich tegen de klok in over de vloer. In de Paso Double bestaat er geen basis pas maar er wordt wel vaak op de eerste tel met de voet op de grond gestampt.

Muziek

De Paso Double wordt gedanst op echt Paso muziek. Dit is muziek die wordt gespeeld als een stierengevecht een hoogtepunt bereikt. Dit is mooie Paso muziek:

  • Ambros Seelos, Spanisch Flamenco Matadors
  • Barry Grey Orchestra, Thunderbirds Theme
  • Los Churumbeles, El Gato Montés
  • Max Greger, Espana Cani