Rumba

31 augustus 2017

De Rumba is de oudste bekende Latijns-Amerikaanse dans. De Rumba is ontstaan in Cuba doordat veel Afrikaanse slaven hun cultuur trouw bleven en op het langzame ritme van de Cubaanse muziek vol overgave dansten. De Rumba is een dans van verleiding, waarin de vrouw de man als ware uitdaagt met sensuele bewegingen. Het is een erotische en gepassioneerde dans waarbij de bewegingen van het lichaam centraal staan. Een goede timing en goede dynamische bewegingen zijn het belangrijkst.

Cubaanse Rumba

  • De yambú: dit is een trage vorm, waarin een traditioneel verhaal verteld wordt. Deze wordt meestal gedaan aan het begin van een feest.
  • De guaguancó: sneller en vinniger. Dit is een vorm die meer uit de stad komt en waarbij de verleiding centraal staat.
  • De Columbia: zeer snel en virtuoos (een goede technische vaardigheid is nodig). Er zit een wedstrijd element in met een acrobatische solo-dans

Muziek

De Cubaanse rumba’s worden uitgevoerd op bepaalde muziek die wordt gemaakt door het bespelen van;

  • de tumbadora’s/conga’s (een soort trommel waarop met de hand geslagen wordt)
  • de claves (twee stokjes)
  • de catá (een soort woodblock)

Bekende Rumbadanseres

Maria Antoineta Pons

Pons was geboren in de jaren twintig en Catalaans van origine. Ze was een van de meest bekende rumbadanseressen in de jaren ’40 en na haar immigratie naar Mexico stad werd ze enorm populair als actrice. Pons zal herinnerd worden als de rumbadanseres met zwoele danspassen. In de films Maria Christina en Siboney kan je haar zien dansen.