Samba

4 maart 2018

De Samba is ontstaan in Afrika, maar pas in Brazilië verder ontwikkeld. Veel mensen kennen de Samba van het Braziliaanse carnaval. Het ziet er plezierig en vrolijk uit en zoals bij de meeste Zuid-Amerikaanse dansen heeft deze dansen ook een flirterig karakter.

Veel mensen denk dat de Samba één bepaalde dans is, maar er bestaan heel veel verschillende soorten. Voor de Samba is het goed kunnen bewegen van de heupen nodig. De nadruk in de Samba ligt op de zogeheten bounce-beweging, een neergaande beweging die komt uit de heupen, knieën en enkels. Deze manier van bewegen wordt alleen bij de Samba gebruikt.

De Samba is een progressieve dans. Hiermee wordt bedoelt dat heel de dansvloer wordt gebruikt.

Verschillende versies

Samba de Pagode

Pagode is de bekendste Samba stijl in Brazilië. De Pagode verzette zich tegen de commercialisering, de ‘verwitting’ van de dansscholen en het verlies in de kwaliteit van de muziek. Anjo, cavaquinho, pandeiro, tantan, rebolo en repinique de mão zijn de meest gebruikte muziekinstrumenten.

Samba no Pé

De Samba de Pé wordt ook wel Samba Solo genoemd omdat je hem in je eentje danst. Elke verschillende Samba heeft een andere sfeer, ritme en tempo.

Samba de Gafieira

Samba de Gafieira is een Braziliaanse salon-dans. In Nederland worden er twee stijlen gedanst. De ‘klassieke’ stijl en de ‘moderne’ stijl. Bij Samba de Gafieira vallen de elegantie, creativiteit en ritme het meest op.

Samba Reaggea

Afro blokken zijn groepen gekleurde en zwarte mensen in brazilië die mensen iets wilden vertellen over de cultuur daar door te dansen en muziek te maken. Bij de Samba-reggae is de afro blok muziek en dans vermengt met reggae invloeden. Zo is de over de hele wereld populaire Samba Reggae tot samengesteld.

Muziek

Je hoort aan de muziek dat de Samba niet uit Europa komt. Er wordt gedanst op tropische muziek met veel percussie en een vrolijke melodie. Lekkere Samba nummers:

  • Boney M, Hooray It´s A Holiday
  • Jennifer Lopes, Ain´t It Funny
  • Mavericks, La Mucara
  • Grupo Kual, Rumba Cha Cha Cha
  • El Simbolo, Uno, Dos, Tres
  • Edmundo Ross, Do You Like The Samba
  • La Fuertezza, Llegando