Tango

31 augustus 2017

Rond het einde van de 19e eeuw kwamen er veel europese migranten naar Argentinië, waarvan de helft afkomstig was uit Italië en een derde uit Spanje. De Tango is opgebouwd uit verschillene muziekstromen. De Habanera van de Cubanen, de Candombe van de slaven uit Afrika, de muziek uit Europa en de Milona van de eigen bevolking in Argentinië. De dans laat emoties en verlangens zien. Geen één Tango is hetzelfde, er wordt geïmproviseerd met veranderingen in zelfverzekerheid en inhouding, tempo, uitdaging, teder en benenspel.

Danshouding

De danshouding bij de Tango is belangrijk, zodat de man de vrouw goed kan sturen en omgekeerd de vrouw de man goed kan aanvoelen. Je hebt twee verschillende danshoudingen. Je hebt de ‘open’ danshouding die lijkt op de danshouding die je krijgt bij stijl dansen en je hebt de ‘gesloten’ houding, hierbij leunt de vrouw zover na voren dat het lijkt of ze om zou vallen zonder de steun van de man. De vrouw heeft de ogen vaak gesloten, dit heeft echter niks te maken met de naam.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten Tango, enkele bekende zijn;

  • Argentijnse Tango

De man neemt de leiding bij de improvisaties en de vrouw vult aan op haar eigen manier. Het danspaar lijkt in een innige omhelzing te zijn.

  • Ballroom Tango

De ballroom tango kent vaste figuren met strakke bewegingen, vooral de hoofdbewegingen van de vrouw zijn heel kenmerkend.Deze vorm van de tango is in 1921 door de Engelsen geplaatst tussen de tango’s en stijldansen.

De ballroom tango wordt gedanst op een veel strikter tempo waardoor het minder sensualiteit en emotie heeft dan de Argentijnse.

  • Milonga

Dit is de vrolijkste tango en het deftige lopen lijkt hier meer op huppelen. Door de snelheid kunnen niet alle Argentijnse Tango passen worden uitgevoerd. De Milonga is de voorloper van de Argentijnse Tango.

  • De Tango Wals

De Tango wals lijkt een beetje op de Weense wals, alleen is de tango ritmisch veel gevarrieerder. De tangowals wordt op die op romantische muziek uitgevoerd. In de tangowals wordt niet de hele tijd gedraaid, maar doet men rechte passen en draaiende vormen van passen.

  • Neotango

Dit is sinds 2000 een nieuwe stroming in de tango, met modernere muziek, welke strakker, moderner en vrolijker is. De Neotango is heel populair bij jonge tangodansers die zo nog exprssiever de dans uitvoeren.

Muziek

In het begin werden tango’s gedanst op muziek van de viool en gitaar. In het begin van de 20e eeuw kwam hier nog een bandoneon bij. Dit is een kleine blasbalg met heel veel toetsen en een prachtig geluid.

Tegenwoordig bestaat een tango-orkest uit de volgende instrumenten:

  • Bandoneon
  • Piano
  • (meerdere) Violen
  • Cello