Par 3, par 4 en par 5

21 februari 2018

In de meeste gevallen bestaat een complete golfronde uit 18 holes. Tijdens het spelen zult u merken dat sommige holes dichter bij de tee liggen dan andere. De holes zijn dan ook op verschillende afstanden van de teebox, de afslagplaats, geplaatst. De kortste afstand is par3, de langste par5. De cijfers staan voor het aantal slagen dat u gemiddeld nodig heeft om de golfbal in de hole te krijgen. Op een par3 baan wordt dus van u verwacht dat u de bal in 3 slagen in de hole krijgt. Wanneer u één slag minder maakt, heeft u een birdie geslagen. Doet u er 4 slagen over, dan heet dat een bogey.

De afstand tussen de tee en de hole is ook van belang bij het kiezen van de golfclub die u nodig heeft. Een par5 baan is minimaal 420 meter en daarvoor moet u een hardere afslag nemen om de golfbal dichter bij de green te krijgen. Tijdens het spelen volgt u altijd een strategie. Het is daarbij ook belangrijk om de plaats van de hole op de green te weten, dat verschilt namelijk. Sommige holes zitten in het midden, aan de zijkant of achteraan de green. Het soort tee bepaalt de plaats van een hole. Bij de vrouwen afslagplaats ligt de hole meestal aan de voorkant, gemarkeerd met een rode vlag. De hole zit bij een normale tee in het midden en bij een wedstrijd tee achteraan de green.

Par3 holes

De par3 hole is de kortste hole. De holes variëren van 80 tot 205 meter met een maximale lengte van 229 meter. Bij een normale tee is de afstand meestal 165 meter. Uw strategie bestaat uit het meetellen van het gebied van ongeveer 13 meter rondom de green en dit bij het uiteindelijke doel te betrekken. De golfbal is dat gebied slaan is eigenlijk net zo goed als de bal op de green slaan.

Enkele tips voor een par3:

 • Weet waar de hole op de green zit en hoever je van die hole af bent. U kunt de scorekaart met daarop de afstanden tot aan het centrum van de green gebruiken als referentie.
 • Kies de juiste club die de bal bij de hole brengt.
 • Wissel niet te veel van golfclub. Kunt u geen keuze maken, probeer dan een langere club voor meer afstand. Maak daarbij een soepele swing.
 • Gebruik de slechtste plek waar de golfbal terecht kan komen om van af te richten. Zo bent u zeker dat u niet in de problemen komt mocht u uw doel missen.

Par4 holes

Een par4 is gemiddeld 340 meter lang, in ieder geval tussen de 230 en 430 meter. De eerste stap na de afslag is de golfbal in het spel houden. U kunt gemakkelijker naar de green komen als de eerste slag ver en nauwkeurig is. Lever nooit nauwkeurigheid in voor afstand!

Enkele tips voor een par4:

 • Kies de golfclub waarmee u bij het afslaan op de fairway komt.
 • Bij elke slag moet u het gebied om de green analyseren. Bepaal waar de bal vooral niet moet komen, mocht u de green missen, en mik dan van deze plek af. Bij de par3 hole doet u hetzelfde. Is de slechte kant bijvoorbeeld aan de rechterkant van de green, dan richt u naar links.
 • Heeft u het gevoel dat u de bal op de green kunt krijgen, pak dan een gebied van 25 meter om de green mee. Op die manier heeft u meer ruimte voor fouten.
 • Mocht u te kort slaan voor de green, moet u proberen om met de volgende slag zo dicht mogelijk bij de hole te komen.

Par5 holes

De par5 hole heeft de langste afstand van tee tot hole. De lengte is tussen de 431 en 550 meter. Bij de afslag moet u nog krachtiger slaan om ver te komen. Beginners kunnen bij het afslaan de driver club gebruiken, omdat afstand erg belangrijk is. U wilt ook tenminste een bogey slaan, één slag meer dan 5. Bij een smalle fairway is ver slaan minder belangrijk, maar nauwkeurigheid vereist om buiten de hindernissen te blijven.

Enkele tips voor een par5:

 • Om de bal ver te slaan gebruikt u een driver of een drie-wood.
 • Het is vooral belangrijk om de bal in het spel te houden. Ook al zou u dan niet de perfecte slag maken. Richt u dus gewoon op de golfbal op de fairway en richting de hole te krijgen.
 • Net zoals bij een par3 en par4 hole spelen, moet u het gebied om de green heen goed bekijken. Dat beeld heeft u nodig om de slag naar en het liefst op de green te krijgen. U verkleint daarmee de kans dat uw golfbal in de hindernissen komt, omdat u er vanaf slaat.