Etiquette, de fatsoensregels van golf

26 januari 2018

Golf is een sociale sport en gezelschapsspel. Het is daarom belangrijk, meer een vereiste, op uw manieren te letten. U wilt toch niet voor schut lopen omdat u de verkeerde golfkleding draagt? Het is dan handig om te weten wat gangbare kleding is. Golf is ook een ernstig spel met een hele belangrijke rol voor concentratie. Elke handeling die de concentratie verstoort, is een inbreuk op de gedragsregels (de etiquette). Hier volgen de belangrijkste regels.

Dress code

Bij de meeste golfclubs moeten spelers een golf shirt, polo of een ander shirt met kraag dragen. Op de meeste clubs mogen ook tennis shirts en overhemden gedragen worden. Vraag even bij de golfclub na wat gewoon is. De volgende kleding is altijd goed:

  • Mannen: golf shirt of polo, lange broek, korte nette broek, sokken en nette golfschoenen
  • Vrouwen: golf shirt of polo, lange broek, korte broek op knielengte, rok, broekrok, enkelhoge sokken en nette golfschoenen

Blijf in beweging

Het is niet prettig als andere spelers op u moeten wachten. Houd daarom altijd de gang erin. Heeft u een hele lastige putt, stop dan gewoon en probeer het opnieuw bij de volgende hole. Zeker een beginnende golfer moet proberen een oudere en meer ervaren speler niet tot last te zijn. Respecteer anderen.

Laat geen sporen na

U laat de golfbaan ook achter zoals u hem betrad. Plaggen moet u repareren en bunkers kunt u weer aanharken. U waardeert het ook als de speler voor u dat heeft gedaan.

Bedwing uw emoties

Golf is uiteindelijk een spel, zoals alle sporten. Natuurlijk kan het frustrerend zijn als u een slechte golfslag heeft gespeeld of als de bal in een hindernis belandt. Het geeft echter nog meer frustratie als u niet meer kunt spelen omdat u de clubs gebroken heeft of omdat u simpelweg bent weggestuurd van de club. Het is belangrijk om op uw taalgebruik te letten, niet met luide stem te spreken en uw emoties onder controle te houden. Zorg goed voor uw golfuitrusting en gooi er niet zomaar mee als u een slechte swing heeft.

Wees stil als anderen spelen

Golfen is een sport die veel concentratie vraagt. Het is daarom beleefd om stil te zijn als andere spelers zich op een swing voorbereiden.

Sta niet in de weg

Het is uiterst vervelend om voor een medespeler te gaan staan op de green. U kunt dan oneffenheden in het gras laten ontstaan, waardoor de putt wellicht mislukt. Loop niet voor iemand langs als die net een swing wil nemen, blokkeer niet de bal of sta ook niet op een andere manier in de weg.

Fore! (waarschuwing)

Roep bij golf altijd Fore, de officiële waarschuwingsroep, als uw bal in de richting van andere spelers vliegt. Ook al is de kans klein dat er iemand wordt geraakt, of twijfelt u, dan roept u. Hoort u iemand anders de waarschuwing roepen, breng uzelf dan in bescherming. Bescherm de kwetsbare delen van het lichaam, uw hoofd en gezicht, met uw handen en armen.

Om meer te leren over etiquette op de golfbaan kunt u kijken wat gevestigde spelers doen. Onthoud dat etiquette altijd een kwestie van hoffelijkheid is.