Golfen in de geschiedenis

26 februari 2018

De exacte oorsprong van het golfspel blijft onduidelijk, maar het is een oud spel. Er wordt door sommigen beweerd dat golf al door de Romeinen is uitgevonden in de eerste eeuw na Christus. De Romeinen speelden Paganica, met een gebogen stick en een leren bal gevuld met veren. Anderen stellen dat golf in de Lage Landen is ontstaan. Zij denken aan het Nederlandse woord Kolven, het Belgische woord Chole, het Franse woord Jeu de Mail en het Engelse Cambuca.

De eerste gegevens over golf zijn ook te traceren naar Loenen aan de Vecht in Nederland. In het boek Early Golf beschrijft Steven van Hengel dat het spel Colf of Kolf in 1297 werd gespeeld bij het Kasteel Kronenburg. Herkenbare Nederlandse stratennamen zijn de Kolfbaan in Naarden en de Kolfmakerssteeg in Leiden.

De meest geaccepteerde theorie over het ontstaan van golf is echter dat het spel zich in Schotland ontwikkelde rond 1100 na Christus. Schotse schaapherders sloegen destijds stenen in konijnenholen. Dat gebeurde op de plek waar nu de St. Andrews Golf Club is gevestigd.

Gutty

Golf werd in de beginjaren gespeeld met een leren bal die gevuld was met veren. In 1848 ging men de Gutty gebruiken. Dit is een harde bal die gemaakt is van een rubberen substantie dat Gutta-Percha heet. De Gutty werd in 1898 vervangen door een bal met een rubberen kern. Deze bal is uitgevonden door de Amerikaanse golfer Cobum Haskell.

Vanuit Schotland en Engeland verspreidde de populariteit van golf zich uit naar de Britse Commonwealth, naar India en naar Amerika, en van daaruit naar de rest van de wereld. De Royal Calcutta in India is de eerste golfclub buiten Groot-Brittannië. Deze werd in 1829 opgericht. De eerste Noord-Amerikaanse golfclub volgde in 1873, de Royal Montreal. De oudste professionele golfvereniging is de British Professional Golfers’ Association, die in 1901 werd opgericht. De volgende vereniging werd in 1911 in Australië opgericht. De Professional Golf Tours begon in Amerika in het jaar 1916. Zowel mannen als vrouwen speelden de sport. De interesse voor professioneel vrouwengolf ontstond echter pas na de Tweede Wereldoorlog. In 1951 legden de United States Golf Association, de United Kingdom’s Royal en de Ancient Golf Club of St. Andrews de regels en bepalingen vast.

Golf cijfers

De Verenigde Staten van Amerika telt ongeveer 16.500 golfbanen. Er zijn meer dan 50 miljoen Amerikanen die jaarlijks golf spelen. In bijvoorbeeld Japan is dat anders. Daar is er door ruimtegebrek niet veel plaats voor golfbanen en oefenen golfers hun swing daarom op overdekte Driving Ranges. Hier wordt de golfbal tegen een net geslagen in plaats van in een hole. In Nederland wordt de golfsport ook steeds populairder en heeft het een enorme groei doorgemaakt. In 1986 waren er 30.000 golfers in ons land. In 2005 waren dat er 250.000, het meest geregistreerde aantal sporters na voetbal, tennis en gymnastiek, en in 2006 waren er 275.000 golfers in Nederland. Daarvan was 65% man. In de periode 2001 tot 2006 kende golf het hoogste groeipercentage van alle sporten, namelijk 9,1%.

Golfen begon misschien als simpel boerenspel, maar is uitgegroeid tot één van de grootste sporten van de wereld. Golfbanen worden in rap tempo gebouwd en het aantal spelers blijft groeien. In de golfindustrie gaan dan ook miljarden euro’s om.