Nederlandse Golf Federatie (NGF)

20 januari 2018

De Nederlandse Golf Federatie (NGF) is in 1914 opgericht, toen onder de naam het Nederlands Golf Comité (NGC). Het comité was een initiatief van de voorzitter van de Domburgsche Golf Club, Jhr van Tets. Op zijn uitnodiging komen de voorzitters van alle bestaande golfclubs bijeen. Het doel is tot een samenwerking te komen.

Vanuit die samenkomst wordt het NGC opgericht. Er worden plannen gemaakt om in contact te komen met buurlanden. De Eerste Wereldoorlog breekt echter uit, waardoor er niets van de grond komt. De amateurskampioenschappen die vanaf 1898 liepen, worden nog wel gehouden. In 1920 krijgt het NGC een nieuwe voorzitter, Jhr mr A.M. Snouck Hurgronje, tevens aanvoerder van het nationale team. Hij zag als eerste wel wat in popularisering van de sport. De behoefte om een grote competitie tussen verschillende clubs te houden leidde tot het eerste Nationaal Open Kampioenschap in 1926. Op dat moment wordt het NGC de Nederlandse Golf Federatie. Een van de andere voorzitters van het NGC is voormalig Nederlands golfkampioen G. del Court van Krimpen geweest. Naar hem is de Del Court wisseltrofee vernoemd.

De Nederlandse Golf Federatie zet zich in ten behoeve van alle amateur golfspelers in Nederland. De federatie houdt zich bezig met de ontwikkeling van golf in ons land en dan in de breedste zin. De NGF is gevestigd in Utrecht. De meeste amateur clubs in Nederland hebben zich aangesloten bij de NGF. De golfers die lid zijn van de federatie krijgen het GOLFjournaal tien keer per jaar thuisgestuurd. De federatie beschikt ook over een collectieve aansprakelijkheidsverzekering.

Commissies

 • Wedstrijdcommissie voor het regelen van speciale wedstrijden – het Nationaal Open, NK Matchplay, NK Foursomes Dames en Heren
 • Commissie Topgolf
 • Commissie Competitie voor het regelen van de landelijke competities tussen clubs
 • Commissie Senioren voor het regelen van o.a. NK Matchplay Senioren, NK Mixed Foursome Senioren
 • Commissie Jeugd voor het regelen van trainingen, het NK Matchplay Junioren en de NGF Jeugd Tours
 • Commissie Regels, Amateurstatus en Handicaps, met zeven regionale commissarissen
 • Commissie Golfvaardigheid voor het vaststellen van de regels voor het behalen van het Golfvaardigheidsbewijs (GVB); de commissie registreert ook handicaps van spelers die niet van een bij de NGF aangesloten clubs lid zijn
 • Commissie Ontwikkeling Golf
 • Commissie Course Rating: Op 1 april 1993 wordt het Standard Scratch Score Handicap Systeem (S.S.S.) vervangen door het huidige European Golf Associaton Handicap systeem (EGA), gebaseerd op de Course rating (CR) en Slope rating (SR) van de baan;
 • Auditcommissie Committed to Green.
 • Commissie Greenkeeping voor het behartigen van de belangen van de greenkeepers; de commissie ontwikkelt samen met hen de techniek van terreinonderhoud

De Nationale Golf Federatie heeft zelf 16 nationale scheidsrechters.

Jeugdbeleid

Sinds 2006 heeft de Nationale Golf Federatie veel aandacht voor de jeugd. De organisatie besteedt hier dan ook veel tijd aan. De NGF heeft een nationaal programma ontwikkeld, genaamd “Committed to jeugd”. Het programma is binnen zeven clubs begonnen. Nu zijn er veel clubs die de jeugd enthousiast maken en ze goed begeleiden in het spelen. In 2009 deden er veertig clubs mee. Zeven clubs zijn officieel gecertificeerd. De eerste club die het eerste certificaat heeft ontvangen is Crossmoor uit Weert. Zij organiseren ook een eigen Jeugd Open. Voorbeelden van andere kampioenschappen zijn de Ernst & Youth Masters op Capelle en het Lochem Jeugd Open op De Graafschap.

Opleiding tot golfprofessional

Sommige golfspelers komen in aanmerking voor een opleiding. Spelers moeten minimaal 18 jaar zijn en een handicap van 10 of lager hebben. Ook wordt het gewaardeerd wanneer zij een brief van aanbeveling van een professional hebben van de Professional Golfers Associatie Holland (PGAH). Voordat een speler een opleiding krijgt, moet hij op twee dagen een ronde van 18 holes lopen. Tijdens het spelen worden zij goed geobserveerd. De duur van de opleiding tot B-professional is twee jaar. Aan het einde moet de kandidaat handicap 4 hebben.

De Fontys Sporthogeschool is verantwoordelijk voor de Opleiding van Golfprofessionals. De opleiding is een samenwerking tussen de Nationale Golf Federatie en de PGAH.