Spelvarianten in golf

29 januari 2018

Bij golf zijn er twee spelvarianten,de strokeplay en de matchplay. Speelt u strokeplay, dan moet u de baan in zo min mogelijk aantal slagen, of strokes, afleggen. Vooraf mag de handicap van de spelers verrekend worden. Degene met de minste slagen wint de wedstrijd.

Matchplay

Bij matchplay spelen er twee spelers of twee duo’s tegen elkaar. Het spel gaat van hole per hole. Wie het minste aantal slagen op een hole nodig heeft, wint op dat moment die hole. Eén hole meer gewonnen hebben dan de tegenstander heet “one up” en zo verder, voor de tegenstander is dat “one done”, en bij gelijke stand staat het “all square”. Het is niet noodzakelijk om alle holes te spelen. De wedstrijd wordt afgesloten als iemand meer holes voorsprong heeft dan er holes overblijven. Matchplay kan met twee tegen twee nog op twee manieren. Elke speler heeft een eigen bal, genaamd fourball, of beide spelers delen één bal waar ze om beurten mee spelen, genaamd foursomes.

Strokeplay

Bij de meeste professionele golftoernooien wordt strokeplay gebruikt. De scores van de verschillende rondes worden opgeteld om een winnaar uit te roepen. Grote toernooien worden van donderdag tot en met zondag gespeeld. De golfspelers spelen weliswaar in groepjes van twee of drie, maar het blijft een individuele competitie. Elke speler speelt zijn ronde voor de laagste score. Vaak vallen er na de tweede ronde, ofwel de cut, een aantal spelers af. Alleen spelers die niet meer dan een vastgelegde score hebben, kunnen de laatste twee ronden spelen. Op die manier blijven alleen de beste spelers over voor het weekend.

Men houdt de score bij ten opzichte van de par van de baan. De winnaar is dus degene met de laagste score. Hebben meerdere spelers na de laatste ronde (4 dagen) een gelijk aantal slagen, dan staan zij allemaal op de eerste plaats. Om de winnaar te krijgen, moeten zij een play-off spelen. Er kunnen daarvoor verschillende systemen gebruikt worden. Meestal gaat het om de speler die een bepaalde hole wint. Zijn er dan nog steeds speler met een gelijke score, dan volgt er nog een hole, totdat een winnaar bekend is.