Wat is golf, een korte uitleg

26 januari 2018

Golf wordt gespeeld op een speciale buitenbaan, met daarbij een golfbal en stalen of titanium golfclubs. Het is de bedoeling dat een golfer de golfbal in een serie van holes (putjes) slaat in zo min mogelijk slagen. Een wedstrijdbaan heeft achttien holes. De hole ligt op een green aan het einde van elke baan. De green wordt gemarkeerd met een dunne stok met een vlag. Elke baan of fairway heeft een eigen vorm en lengte. Op de fairway zijn verschillende obstakels en hindernissen opgenomen.

Er zijn verschillende slagen nodig om de bal vanaf het begin, de tee, in de hole te krijgen. De golfclubs zijn hierop ontworpen en aangepast. Voor de verschillende slagen worden verschillende clubs gebruikt.

Golf wordt buiten gespeeld in een grote ruimte. De ruimte om te spelen wordt niet beperkt door een terrein of stadion. Daarom kan de bal vrijwel overal vandaan geslagen worden.

Uitleg van het spel

Het golfspel begint met de golfclub de driver. De start is op de afslag (tee box) vanaf de tee. Na de driver worden verschillende soorten clubs gebruikt, afhankelijk van de situatie op de golfbaan en de af te leggen afstand. De andere golfclubs zijn de woods, de ijzers en de putters. De woods zijn vooral geschikt voor de lange afstand. Wat nauwkeurige slagen kunnen het beste met een ijzer geslagen worden, zoals de sand wedge of de pitching wedge. De putter wordt op de green gebruikt om de bal in de hole te slaan.

Score

Bij golfen wordt de score uitgedrukt in Par. Deze telling geeft het baangemiddelde weer, het aantal slagen dat nodig is om de golfbal van de afslag in de hole te krijgen. Voor een 18-holes golfbaan is de gemiddelde Par 72. Het aantal slagen dat elke golfspeler nodig heeft op de holes wordt geteld en bijgehouden. Daarbij wil een birdie zeggen dat u 1 slag minder dan de Par nodig heeft gehad, bijvoorbeeld 3 slagen voor een baan met 4 Par. Een Bogie is 1 slag boven de Par. De winnaar van een golfwedstrijd is diegene die aan het einde van alle holes het minst aantal slagen heeft gebruikt.

Bij golf bestaat er de handicap, gebaseerd op het gemiddelde spel van een golfspeler in verhouding tot de Par van de baan. De handicap is een relatieve speelsterkte en is bedoeld om onderlinge wedstrijden mogelijk te maken tussen mensen van verschillende niveaus. Alleen spelers met een golfvaardigheidsbewijs (GVB) kunnen hun handicap bepalen.