Hindernissen

2 maart 2018

Slaat u de golfbal buiten de baan (out of bounds), dan levert dat u een strafslag op. De bal ligt buiten de begrenzing van de baan als deze buiten de denkbeeldige lijn tussen de witte vlaggen die de baan begrenzen ligt.

De bal in het water slaan

Als u de golfbal in een waterhindernis slaat, levert u dat ook een strafslag op. Ligt de bal bij een gele vlaggenstok of ligt deze in lijn tussen de tee en de green, dan kunt u de bal tussen u en de hole droppen.

Slaat u de bal in een laterale waterhindernis, bij een rode vlag of niet op de lijn tussen de tee en de green, dan krijgt u een strafslag. In die gevallen dropt u de bal op twee golfclub lengtes van de oorspronkelijke plek. Let op dat u de bal niet dichter bij de hole legt.

Onspeelbare ligging

Een onspeelbare ligging wil zeggen dat de bal op een zodanige plek ligt dat het onmogelijk is om hem met de golfclub te kunnen raken, of als de kans wel heel erg klein is. De bal kan alleen door de golfspeler zelf onspeelbaar verklaard worden. Dat kost u een strafslag. De volgende slag moet op een afstand van twee clublengtes worden genomen. U mag de bal ook verder terug op de baan droppen, als dat makkelijker is. De andere optie is om de bal opnieuw te slaan vanaf de plek waar u de bal slag voordat deze in de hindernis terecht kwam.

Winterregel (onofficieel)

Mocht de baan door welke omstandigheid dan ook in een matige conditie verkeren, dan kan de winterregel gelden. Spelers mogen dan de ligging van de bal verbeteren. Deze regel is onofficieel in golf.