Golfhandschoen

21 juli 2010

Golf is waarschijnlijk een van de weinige sporten waar je een handschoen draagt in de zomer. Bij golf draagt men één handschoen, aan de linkerhand voor rechtshandigen en aan de rechterhand voor linkshandigen. De golfhandschoen zorgt voor een betere grip van je club en voorkomt blaren. De handen zijn in de golfsport waarschijnlijk de meest belaste lichaamsdelen. Haast iedere golfer gebruikt een handschoen omdat het veel fijner golft.

Materiaal

Golfhandschoenen worden gemaakt van Cabretta leer of synthetisch leer (= all-weather handschoen). Handschoenen van Cabretta leer zijn soepel en zitten zeer comfortabel. De synthetische handschoenen zitten minder comfortabel maar zijn wel duurzamer. Ze zijn waterbestendig en houden hun vorm lang aan. Een paar nadelen aan de Cabretta leren handschoenen is dat ze sneller slijten, hard worden als ze nat worden en vaak krimpen. Ook kan de club gaan glijden bij nat weer. Toch gaat de voorkeur van de meeste golfers uit naar de echte lederen Cabretta handschoen.

Maat en comfort

De pasvorm en het comfort van de handschoen om blaren te voorkomen. Er zijn verschillende maten in golfhandschoenen en daarom is het erg belangrijk om deze te passen voordat ze gekocht worden. Als handschoenen te klein zijn, kun je moeilijker bewegen en gaat het irriteren. Aan de andere kant is het ook niet als handschoenen te groot zijn omdat het materiaal kan gaan schuiven en zo knelpunten veroorzaken. Je zult als gevolg de grip van je club verliezen.

Waterafstotend en ademend

Tijdens het golfen is het natuurlijk als de handen gaan zweten. Dat is dan ook precies de reden waarom het belangrijk is dat de handschoen ademt. Vochtige handen zorgt voor verlies van controle en grip. Het is ook logisch dat een golfer zoekt naar een handschoen die waterafstotend of zelf waterdicht is.

Velcro band/afsluiting

Het is belangrijk dat de sluitstrip (Velcro strap) goed sluit. Houd deze goed schoon want er komt vaak gras en zand tussen, waardoor het klittenband slecht sluit. Op de handschoen zelf zit vaak een magneet met een muntje erop. Dit is de marker.

Bij veel mensen gaat de golfhandschoen snel kapot. Dit is niet door slijtage, maar door verkeerd gebruikt. De plek waar de handschoen vaak kapot gaat is de onderkant van de muis, aan de kant van de pink. Dit komt voornamelijk door het te laag vastpakken van de grip. Hierdoor veroorzaakt het uiteinde van het handvat een drukplek in de handschoen en dit leidt tot snellere slijtage. Het uiteinde van de grip moet minimaal 3mm boven de linkerhand uitsteken. Het is dus verstandig om uw grip en backswing te laten controleren als uw handschoen altijd op de zelfde plek slijt.