GPS

21 juli 2010

Een van de belangrijkste redenen waarom men gebruik maakt van de Golf GPS tijdens het golfen, is om de handicap te verbeteren. Het is zeer belangrijk om afstanden te kunnen inschatten. Om te weten welke golfclub je moet gebruiken moet je weten hoelang de afstand is die je nog moet overbruggen. De GPS kan op elk moment, op elke baan inschatten hoe lang de afstand is naar de hole.

Hoe werkt de GPS?

De Golf GPS werkt hetzelfde als de autonavigatiesystemen. Het werkt op basis van satellietgegevens. Als het apparaat eenmaal aangeschaft is, is het gratis om verbinding te maken met de satelliet. Satellieten zenden 7 dagen per week, 24 uur per dag signalen uit. De signalen worden gebruikt om de exacte plaatsbepaling te doen. Het apparaat heeft een nauwkeurigheid van 2 tot 3 meter. Dit werkt precies hetzelfde met autonavigatiesystemen, alleen worden daar de afstanden op een kaart weergeven en bij de Golf GPS niet. De GPS wordt vaak gebruikt bij bunkers, waterhindernissen en de green.

Met de GPS kan ook gekeken worden hoever een bal is geslagen. Druk op de knop voor dat u de bal slaat en druk vervolgens weer op de knop als de bal geslagen is en u bij de nieuwe locatie van de bal staat. Het apparaat rekent de afstand voor u uit. Het is vaak een eye-opener voor spelers, hoe de omstandigheden (wind, temperatuur, baanconditie) van invloed zijn op de afstand die geslagen wordt. Mensen weten dat deze factoren van invloed zijn op het slaan van de bal, maar de GPS liegt niet en laat veel mensen zien dat ze op bepaalde momenten beter voor een andere club kunnen kiezen.
De GPS was eerst verboden. Sinds 1 januari 2006 is het op basis van regel 14-3 mogelijk een GPS te gebruiken via een “local-rule”. Dat betekent als er plaatselijk de regel is dat de GPS is toegestaan, dan mag het. Als deze regel er niet is, dan is het verboden om de GPS te gebruiken tijdens wedstrijden.

Het is wel toegestaan om de GPS te gebruiken om de handicap te verbeteren, ook zonder plaatselijke regel. Het apparaat mag alleen afstanden aangeven. Dat betekent geen hoogteverschillen, windrichtingen en windsnelheid. Ook is het verboden en zelfs strafbaar volgens de golfregels als de GPS advies kan geven over de keuze van clubs. Het is zelfs strafbaar als men de functies niet gebruikt maar wel heeft.