Pitchfork

22 juli 2010

Als de golfbal met een hoge boog op de green belandt, laat dit vaak een klein putje in het gras achter. Dit komt ook omdat de bal met een tegengestelde draai op het oppervlak landt en zich als het ware ingraaft. Als men dit laat zitten kan dit de bal van de volgende spelers negatief beïnvloeden.

Alle omstandigheden moeten voor alle spelers hetzelfde zijn. Het is daarom ook verplicht om de pitchmarks, zoals deze putjes heten, te herstellen. Dit doe je met een pitchfork. Het is een soort kleine “vork” met twee brede tanden.

Het gebruik van de pitchfork

  • Steek de pitchfork naast de pitchmark recht in de grond. Duw de pitchfork nooit dieper dan 1,5 tot 2 cm in de grond. Dit is eenvoudig te bereiken door de wijsvinger op de grond te houden en alleen met de duim te duwen.
  • Wip de aarde een beetje omhoog door de pitchfork een beetje naar het centrum te duwen.
  • Doe dit op meerdere plaatsen rondom de pitchmark. Wanneer een golfbal op de green landt zal de achterzijde van de pitchmark de meeste verschuiving te zien geven. Hier moet dan ook het meeste materiaal weer terug geduwd worden. Bij sommige pitchmarks is dit alles wat er gedaan hoeft te worden. De twee zijkanten van de pitchmark kunnen ook door de inslag naar buiten zijn verplaatst, deze zijden dienen dus ook te worden teruggeduwd. Heel zelden kan het nodig zijn om iets te draaien, maar onder geen enkel beding mag de grasmat worden gescheurd. De voorzijde van de pitchmark hoeft meestal niet te worden teruggeduwd omdat hier geen materiaal is verplaatst.
  • Haal de pitchfork uit de grond en duw de grond aan met een golfclub, handpalm of schoen.