Tee

21 juli 2010

De hole wordt gestart van de afslagplaats. De een kiest ervoor om de bal van de vlakke grond te slaan, maar de meeste golfers kiezen ervoor om de afslag van een tee nemen. Een tee is een houten of plastic pinnetje dat half in de grond wordt gedrukt. Vervolgens wordt de bal erop gelegd en dan is de bal een klein beetje van de grond getild waardoor het makkelijker is om de bal te slaan. Dit heet opteeën.

Tee

De speler mag gebruik maken van een tee bij iedere afslag. Een ander voordeel aan afslaan van de tee, is dat zo de grond niet wordt beschadigd omdat de bal van de grond is gelift. De bal van de tee afslaan heet het “teeshot”.

Een standaard tee is 2 1/8 inch land (5,3975 cm), maar kortere en langere tees zijn ook toegestaan, dat ligt geheel aan de voorkeur van de speler. Officieel mag een tee niet langer zijn dan 4 inches (10,16 cm). Het komt regelmatig voor dat de tee bij de afslag kapot wordt geslagen. Het is dan gebruikelijk dat de speler deze opruimt. Op de afslagplaats zijn kleine metalen bakjes die voor de kapotgeslagen tees bedoeld zijn. Kapot geslagen tees op de afslagplaats ziet er rommelig uit, is vervelend voor de volgende speler maar kan vooral ook de grasmaaiers beschadigen. Dit is vooral met de plastic tees.
Er zijn sommige banen waar het toegestaan is om door de hele baan tees te gebruiken, op het gemaaide gras (dus niet in bunkers of in de rough). Dit komt vaak voor in de winter, om het gras te beschermen als het erg kwetsbaar is.

Net als de golfballen, zijn de tees in de loop der jaren erg veranderd. Vroeger werd er opgeteed op een hoopje zand dat in doosjes zat (“boxes”). Het eerste soort tee werd in 1889 ontworpen door de Schotten William Bloxsom en Arthur Douglas. De eerste tee die in de grond werd gestoken was de “Perfectrum”, een met rubber bedekt pinnetje. Dit pinnetje was ontworpen door Percy Ellis. In 1899, kwam de tandarts dr. George Franklin met de verbeterde tee. Het was een houten pinnetje met een rubberen omhulsel, deze is alleen nooit op de markt gebracht.

Veel golfers waren niet bereid om mee te gaan in deze veranderingen en hielden vast aan de hoopjes zand. De grote verandering kwam in 1920 toen Dr. William Lowell, Sr de huidige golftee ontwierp. Hij heeft de houten tee ontworpen en betaalde twee professionele golfers (Walter Hagan en Joe Kirkwood, Sr) om deze “Reddy Tee” te promoten. Niet lang daarna werd dit door de rest van de wereld gekopieerd.