2/3/4-piece ballen

27 juli 2010

Zoals u waarschijnlijk al weet zijn er veel verschillende soorten golfballen. Zo zijn er ook 2-piece-, 3-piece- en 4-piece ballen. Over het algemeen is de regel, hoe meer “pieces”, hoe duurder omdat meer “pieces” voor meer spin van de bal zorgen.

Piece ballen

Ze zijn ook iets zachter dan de ballen die gebruikt worden voor lange afstanden. Lange afstandsballen spinnen ook minder dan de 2/3/4-piece ballen. De meer lagen een golfbal heeft, de meer spin de bal kan creëren. Wedges drukken alleen de buitenste lagen in elkaar terwijl de houten doordringen tot de kern.

Een kenmerk voor 2-piece ballen is dat de buitenste laag gemaakt is van Surlyn, een plastic mengsel dat erg duurzaam is. De kern is gemaakt van rubber gecombineerd met een vulmiddel (meestal iets als wolfraam). Dit zorgt samen voor het juiste gewicht. De Surlyn laag zorgt ervoor dat 2-piece ballen harder aanvoelen en minder laat spinnen (ook op de green), hoewel nieuwere mengsels van het materiaal zachter zijn en voor iets meer spin zorgen. Ook hebben deze ballen een rechte balvlucht met relatief veel lengte. Ze worden daarom vaak “distance rocks” genoemd. Deze ballen zijn vooral geschikt voor beginnende golfers, omdat deze ballen vaak goed betaalbaar zijn en een lange levensduur kennen.

Een 3-piece bal/Wound bal heeft meestal een zachtere buitenlaag, gemaakt van urethaan. Onder deze laag is een “mantel laag” van Surlyn en dan is er een harde rubberen kern strak omwikkeld met een elastisch windsel (elastieken). Bij 4-piece ballen is er een kleinere kern in de kern. Bij hoge snelheden van de swing (drivers en lange ijzers), wordt de harde Surlyn laag samengeperst en deze springt later terug. Dit zorgt voor meer afstand. Bij lagere snelheden blijft het zachte urethaan een milliseconde langer aan de club zitten en . zorgt voor meer spin. Doordat de Wound ballen meer spin hebben, hebben de golfers meer controle over de balvlucht. De ballen hebben een rechtere vlucht en de buitenlaag zorgt voor een zachter gevoel tijdens het putten en slaan van korte afstanden, dan de 2-piece bal.

Er zijn bedrijven bezig met het maken van 3-piece ballen waarvan de buitenlaag van zachter Surlyn gemaakt is en er een hardere Surlyn “mantel laag” is. Dit zorgt voor meer afstand, zonder het harde gevoel.