Tips bij het kopen van golfballen

27 juli 2010

Golfballen zijn het belangrijkste onderdeel van het golfspel. Zonder golfbal is er geen golf.

Ze bepalen de uitslag van het spel. Daarom is het erg belangrijk dat je met de beste golfballen speelt die het beste bij je past.

Er is al een redelijke standaard betreft vorm, maat en gewicht, waaraan de ballen moeten voldoen. Toch zijn er veel verschillende fabrikanten die met veel verschillende modellen en materialen komen.

Om te bepalen welke bal u nodig heeft, is het belangrijk om te weten hoe een bepaald type bal, het resultaat van de slag kan beïnvloeden.

Tips

  • Cover materiaal: Een onderdeel waarin veel golfballen verschillen van elkaar is het materiaal van de buitenkant. Het bepaald deels de snelheid, en dus afstand maar vooral spin. Voordat je een set golfballen koopt is het verstandig om er een paar swings mee maken, zodat je de vlucht van de golfbal goed kunt bekijken. Golfballen kunnen gemaakt zijn met een Balata rubber buitenlaag, een (DuPont) Surlyn buitenlaag of een ander synthetisch plastic materiaal. Balata rubber ballen hebben het meeste spin. De cover is zacht en daardoor hebben de groeven van het clubblad (grooves) makkelijk houvast en zorgen dus voor een snelle spin. Een nadeel van de Balata ballen is dat ze snel beschadigen en erg duur zijn. De Surlyn cover ballen, of van gelijksoortig synthetisch plastic, zijn harder, hebben minder spin en zijn minder duur. De meeste professionals houden van veel spin en kiezen dan ook voor de Balata rubber ballen. Het is belangrijk om te weten dat als je met veel slice slaat, de afzwaai alleen maar meer zal worden.
  • Harde ballen gaan verder dan zachte ballen, maar je moet niet rekenen op groot verschil. Met een driver zal het verschil tussen de 5 en 10 meter liggen. De extra afstand gaat wel ten koste van het gevoel en eventueel de controle. Bij kortere afstanden zal de bal harder aanvoelen en het zal minder spin meegegeven worden.
  • Golfers die willen spelen met veel spin en extra controle, zullen kiezen voor de zachtere ballen. Deze ballen zijn wel wat duurder dan de harde ballen.
  • X-out Golfballen zijn afgekeurde ballen door de fabrikant. Ze zijn een stuk goedkoper dan normale ballen. Deze ballen hebben vaak maar kleine foutjes, zoals een fout in de print van de naam. X-out golfballen functioneren net zo goed als normale ballen, en besparen dus veel geld.
  • Speel zoveel mogelijk met hetzelfde merk en type bal. Vaak gebruiken golfers verschillende soorten types door elkaar. Doordat al die ballen andere eigenschappen hebben, is het moeilijk om een vast gevoel te ontwikkelen. Iets dat vooral tot uitdrukking komt op en rond de green.
  • Markeer je ballen met een duidelijk herkenbaar teken. Dit voorkomt moeilijkheden tijdens het spel en bij het identificeren van je bal.
  • Zorg voor schone en onbeschadigde golfballen om de vlucht en het vooral het rollen van de bal te verbeteren.
  • De laatste tijd komen er steeds meer topkwaliteit ballen die afstand, gevoel en spin in zich verenigen. Die ballen zijn heel goed maar ook erg duur.