Delen van de golfclub

27 januari 2018

Een golfclub is niet zomaar een stok waarmee je de bal slaat.Het bestaat uit verschillende delen met elk zijn eigen benaming.

Grip

De grip is de plaats waar de golfclub vastgehouden wordt. Het zit bovenaan de club. Er zijn 3 verschillende soorten grips:

  • Natuurlijke lederen grips: gemaakt van natuurlijk leer en meteen ook het duurste soort. Ze zijn minder bestand tegen vocht maar houden wel fijn vast.
  • Synthetische lederen grips: gemaakt van synthetisch leer en daarom ook minder duur dan de natuurlijke lederen grips. Verder heeft het dezelfde eigenschappen als de echte lederen grips, alleen zijn de synthetische duurzamer dan de echte lederen, maar minder dan de rubberen grips.
  • Rubberen grips: gemaakt van rubber en daarom ook de goedkoopste. Ook zijn ze het meest duurzaam, bestand tegen water en gemakkelijk aan te brengen.
  • Cord grips: dit zijn katoen-draad grips. Ze hebben een ruw oppervlak en bieden een goede grip bij zweet en regen of sneeuw. Het is wel belangrijk om stevige handen te hebben voor deze grips.

Shaft

Onder de grip zit de shaft. Dit wordt ook wel de steel genoemd. Het is de verbinding tussen de grip en het clubhoofd. De meeste shafts zijn gemaakt van staal of grafiet. De algemene regel luidt: hoe langer de shaft, hoe langer de afstand is die bereikt kan worden.

Clubhoofd

Dit is het onderste deel van de club. Het is het gedeelte waarmee de golfbal geraakt wordt. Er zijn veel verschillende vormen en maten, die allemaal van invloed zijn op de balvlucht. Clubhoofden zijn gemaakt van titanium, grafiet, koper, roestvrij staal en/of carbonstaal. Een clubhoofd bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Clubblad/slagvlak: dit is het deel dat de bal raakt.
  • Teen en hiel van de club: de hiel/hak van de club is het deel van het clubhoofd dat bij de shaft zit. De teen van de club zit precies aan de andere kant en is de punt van het clubhoofd.
  • Zool/sole: dit is de onderkant van het clubhoofd. Het is het deel dat op de grond rust.
  • Groeven/grooves: dit zijn horizontale lijnen op het clubblad. Deze groeven laten de golfbal spinnen, het effect. Spin laat de bal hoger vliegen en minder rollen bij landing op de grond.