Pitchen

22 december 2017

Nadat u de afslag heeft gespeeld en de bal goed heeft geraakt, bent u op de fairway voor uw volgende golfslag. Op een par 4 baan is het nu tot aan de hole nog gemiddeld ongeveer 90 meter. Dat is de ideale afstand voor een pitchslag of pitch shot. Dit is een golfslag voor afstanden van 35 tot 85 meter vanaf de green.

U gebruikt voor de pitchslag een club met loft, een pitching wedge of de sand wedge. Voor langere pitchslagen kunt u de ijzers 5 of 6 gebruiken.

Met een pitchslag wilt u de golfbal hoog door de lucht over de rough of hindernis krijgen. Hierdoor zal de golfbal na het landen minder doorrollen. Hoe hoger de bal de lucht in gaat, hoe korter het doorrollen van de bal.

Op de fairway kunt u ook chippen in plaats van pitchen. Het verschil is dat u bij pitchslagen uw polsen beweegt.

 

Pitch techniek:

  • U begint met een licht open stance. De bal ligt iets achter het midden in de richting van de achterste voet.
  • Uw handen zijn iets voor de bal geplaatst.
  • Uw gewicht moet u tijdens de pitch shot wat meer op uw voorste been houden.
  • Maak vervolgens een achterzwaai en houdt daarbij uw linkerarm op heuphoogte evenwijdig aan de grond.
  • Maak daarna een Full Swing. Het clubblad en de achterkant van uw bovenste pols wijzen in één lijn naar voren. Uw knieën en heupen volgen niet de normale reactie op uw handbeweging zoals bij de downswing, maar zij moeten op een natuurlijke manier reageren.
  • Uw schouders volgen in een rechte lijn. Uw voorste arm is gestrekt met de pols licht gebogen richting het doel. Uw achterste knie staat licht gebogen in de richting van uw voorste knie.
  • In de follow-through moet u bij het pitchen even wachten met het draaien van de polsen. Daardoor laat u het clubblad langer recht naar het doel wijzen, zodat er beter richting wordt gegeven aan de golfbal.