Spelen in een hindernis

2 maart 2018

Op de golfbaan vormen de aanwezige hindernissen absoluut de grootste uitdagingen. Iedere keer is het frustrerend als u denkt dat u een goede golfslag heeft gemaakt, maar de afstand verkeerd heeft ingeschat, met als resultaat dat de bal neerkomt in een golf hindernis. Hindernissen zijn de waterhindernis, onder een boom, een sand trap of in een divot. Vooral bunkers en zandkuilen komen veel voor op golfbanen. Het maken van een goede slag vanuit een hindernis is echter ook een grote uitdaging die veel voldoening kan geven.

Fairway bunkers en zand duinen

Een bewerkt stuk grond waarvan gras of aarde is vervangen door ander materiaal is een bunker. Vaak gaat het om een kuil waar nu zand ligt, een sand trap. Ligt de bunker op de fairway, dan heet het een fairway bunker. Als u de bal in een bunker slaat, krijgt u geen strafslag. Het enige probleem is dat u wel de bal uit de bunker moet krijgen op de fairway of de green.

Om uit de fairway bunker of de sand trap te komen, heeft u de pitching wedge of de sand wedge nodig. De afstand is niet belangrijk nu, vooral grote nauwkeurigheid is nu belangrijk voor de slag. U kunt nog de ijzer 6 gebruiken als u nog te ver van de green af bent. Open uw stance en houdt als doel een punt op ongeveer 15 meter buiten de bunker. U slaat dan met de golfclub gedeelte in het zand en wipt de bal direct op. U moet het zand en de golfbal tegelijkertijd raken. Het vereist heel veel oefening om de bal uit een bunker te slaan. U moet de lengte van de backswing oefenen. Deze lengte bepaalt de afstand. U moet ook gaan ervaren waar de kop van de club in het zand moet dringen voor finesse aan de slag.

Ligging van bunkers

Bij golf is een ligging de positie van de golfbal na het maken van een golfslag. De ligging van de bal kan goed of slecht zijn. komt de bal op de fairway, dan is dat natuurlijk goed en is het ook eenvoudiger om de bal op de green te krijgen. Slaat u de bal in een zandbunker, dan is dat natuurlijk slecht. De bal kan dan boven op het vlakke zand liggen, wat goed is, maar de bal kan ook in het zand begraven liggen. Om de bal vanuit een bunker weer op de fairway of de green te krijgen, moet u eerst bekijken wat de ligging van de bal is. U kunt dan een sand wedge gebruiken om de bal uit de hindernis te slaan en weer op weg naar de hole te krijgen.

Hier leert u welke soorten liggingen in de bunker er zijn en hoe u de bal hier weer uit kunt krijgen.

Good Lie (goede ligging)

Als u de golfbal in een bunker slaat, moet u hopen dat de bal op een relatief vlakke ondergrond ligt. Dit wordt de Good Lie of een goede ligging genoemd. Deze soort ligging is ook het makkelijkste als de bal in een bunker terecht komt.

Om de bal uit het zand te krijgen, opent u uw stance en probeert u uw voeten wat in te graven om zo niet uit balans te raken bij het nemen van de golfslag. Richt op een plaats twee centimeter achter de bal. Beweeg de golfclub daar naartoe en sla door uit het zand.

Fried-egg Lie

De naam Fried-egg Lie is misschien een rare. Het komt van een gebakken ei en hoe deze eruit ziet. De golfbal lijkt dan op de eierdooier en alles eromheen is het eiwit.

Om de bal uit het zand te krijgen, gebruikt u een agressieve bump and run slag. Dit is een korte chip om de snelheid te verminderen. Open uw stance en draai de grip zodanig dan het clubblad minder de lucht in wijst maar meer naar de bal toe.

Buried Lie

Bij een Buried Lie ligt de bal begraven in het zand. Het grootste deel ligt dan onder het zand. Deze ligging is lastiger dan de eerder beschreven Fried-egg Lie.

Om met de bal uit het zand te komen, gebruikt u dezelfde techniek als bij de Fried-egg Lie. U past een bump and run slag toe, maar dan met een hardere swing. Gebruik in plaats van een sand wedge een pitching wedge.

Waterhindernissen

De waterhindernis een gevreesde hindernis voor de meeste beginnende golfers. Vooral als u nog bezig bent met het leren van een goede swing is deze hindernis frustrerend. U heeft dan ook een strafslag te pakken.

Ligt er een waterhindernis voor u, dan moet u alleen maar een punt achter die hindernis voor ogen nemen. Maak van deze plek uw doel en neem dan de Full Swing. Het is beter om ver te slaan dan de bal in het water te laten komen, dus neem een ruime marge in het doel.

Bomen en andere obstakels

Door de fairway te missen kan het zijn dat de golfbal terecht komt in de bomen naast de golfbaan. Het kan ook zijn dat u een blinde slag moet slaan, eentje waarbij u vanaf de plek waar u staat het doel niet kunt zien.

Om uit krappe situaties te komen, zoals een bal onder of tussen de bomen, moet u proberen ergens een smalle opening naar de fairway te vinden. Is die opening aanwezig, dan gebruikt u een ijzer 3 of een ijzer 4 golfclub. U slaat vervolgens een agressieve bump and run slag, een korte stuiterbal die de snelheid vermindert. De golfbal krijgt dan een lage en korte vlucht door de opening en komt daarna op de fairway terecht. Sla de bal nooit te hoog, omdat deze dan in de takken van de boom kan blijven hangen. Het doel is altijd om de golfbal laag of over de grond te slaan.

Blinde slag

Soms kan de bal per ongeluk in een gebied neerkomen waar de vlag, de green of de fairway niet meer zichtbaar is. Obstakels als bomen, rotsen of bossen kunnen het zicht belemmeren en uw slag bemoeilijken.

Probeer bij het nemen van een blinde slag de richting in gedachten te nemen. Loop om de bal heen en kijk welke richting u op moet slaan, lettend op herkenningspunten die kunnen helpen. Staat er bijvoorbeeld een hoge boom achter het doel, dan kan de top van die boom als richting dienen waarheen u moet slaan. Veel moderne banen hebben weinig kans meer op een blinde slag.

Drassige grond of hoog gras

Tijdens een golfronde kunt u op sommige punten op de baan drassige grond, hoog gras of andere soortgelijke obstakels tegenkomen.

Wanneer de afstand tot de fairway 130 meter of minder is, moet u hetzelfde doen als bij een waterhindernis. U richt zich dan op een punt 10 meter voorbij de hindernis. Gebruik een mid-iron club om de slag extra loft te geven. Hiermee heeft u meer kans en een grotere zekerheid dat u uit de hindernis komt. De bal uit de problemen krijgen is niet eenvoudig. Denk eraan dat u veel geduld, veel oefening en een goede follow-through nodig heeft.

Andere slechte liggingen

Er zijn meer liggingen waarbij de bal niet in een goede positie ligt.

In een divot

Een divot is een beschadiging in het gras, die soms veroorzaakt kan zijn door een slag met kortere ijzers. Met een goed getimede slag kan iemand een plag uit de grasmat slaan. De bal kan soms in een divot belanden. Het is vaak frustrerend als dat gebeurt omdat een vorige speler de beschadiging heeft laten liggen. Het is eigenlijk normaal om een divot te repareren na een slag. Veel golfers hebben dan ook op de baan een reparatieset bij zich hiervoor.

Om een bal uit een divot te krijgen, moet u een golfclub met meer loft gebruiken. U past uw stance zodanig aan dat de bal wat meer naar achteren geplaatst is. U maakt dan een steile golfswing. Deze komt kort naar beneden op de bal. Er zit geen back spin aan de slag, zodat de bal meer doorrolt dan normaal.

Hardpan

Een rotsachtige ondergrond heet een hardpan. Slaan vanaf een hardpan betekent dat de bal makkelijker rolt en daarmee een grotere afstand overbrugt. Ook is het zo dat de golfclub snel de neiging heeft om van de harde ondergrond terug te kaatsen. U kunt hierdoor de bal gemakkelijk toppen.

Om de bal uit een hardpan te krijgen kunt u het beste een ijzer 9 of een pitching wedge gebruiken. De techniek is hetzelfde als bij de Fried-egg Lie.

Bladeren en dennennaalden

De bomen rondom de golfbaan zorgen voor bladeren en dennennaalden die overal liggen. Meestal heeft u weinig last van deze obstakels. Soms kan het echter zijn dat de golfbal omgeven is door balderen en u dan een slag moet nemen. De bladeren lijken op een sand trap.

Om uit de bladeren en dennennaalden te komen, moet u de slag van de fairway bunker gebruiken. U opent uw stance en richt zich op een plek twee centimeter achter de bal. Dan neemt u de slag.

Lastige houding

Soms kunt u op een ongelijke ondergrond te komen te staan. Op dat moment zit u in een lastige houding waardoor u minder makkelijk een goede stance aan kan nemen. U kunt bijvoorbeeld met de ene voet buiten en de andere voet in de bunker staan.

Om met een lastige houding om te gaan, buigt u uw knieën en probeert u een horizontale positie aan te nemen. Sla nu met een sand wedge wat harder dan normaal.