Warming-up

22 januari 2018

Ondanks dat golf misschien een minder fysieke sport is dan bijvoorbeeld tennis of hockey, is een goede warming-up toch belangrijk. Er zijn veel spelers die zonder warming-up spierpijn of spierletsel oplopen. Door van te voren goede oefeningen te doen, helpt u de spieren en gewrichten voor het lopen, buigen en uitvoeren van de swing tijdens het golfen.

Goede basis oefeningen verkleinen absoluut de kans op golfblessures. U kunt ook speciale yoga oefeningen doen om spieren en gewrichten in vorm te krijgen. Deze oefeningen zijn goed voor de lenigheid, kracht en balans, vereisten die nodig zijn voor het goed uitvoeren van een golfswing. Ook helpt yoga bij omgaan met stress en geeft het meer rust. Hieronder volgen een aantal tips en oefeningen om uw golfspel te verbeteren.

Warming-up

Belangrijke spieren voor golf zijn die in de schouders, arm en benen. Hieronder volgen enkele warming-up oefeningen die de lenigheid van de spieren en de algemene conditie verhogen. Door een betere lenigheid wint u afstand bij de afslag en krijgt u een gemakkelijkere en snellere swing.

Oefeningen voor de schouder

Ga met licht gebogen benen staan en met de voeten uit elkaar. Buig vervolgens uw rechterarm voor uw lichaam, zodat uw rechterarm op uw linkerschouder ligt. Trek met uw linkerhand uw rechterelleboog meer naar links, zodat u uw rechterschouder rekt. U kunt deze positie voor 10 seconden aanhouden. U zult aan de achterkant van uw schouder wat rek voelen. Na 10 seconden kunt u hetzelfde doen voor uw linkerschouder.

Oefeningen voor bovenlijf

Ga met licht gebogen benen staan en met de voeten uit elkaar. Span vervolgens uw buikspieren, maar houd de spieren in het hoofd, schouder en nek ontspannen. Sla uw handen achter uw rug in elkaar en breng uw armen achter u omhoog. Doe dat totdat u het in uw spieren voelt aanspannen. Houd deze positie voor 10 tot 15 seconden aan en houd de rug recht.

Rekken onderrug

Ga plat met uw rug op de grond liggen. Houd uw knieën vast. Trek ze vervolgens voorzichtig tegen uw borstkas aan. U voelt dan spanning in uw onderrug. Houd de oefening voor 10 seconden aan.

Oefeningen voor hamstring

Plaats uw linkerbeen gestrekt op een bank of muurtje en houd uw rechterbeen licht gebogen. Vervolgens moet u langzaam voorover buigen vanuit uw heup. Leun zo 8 seconden voorover. Doe daarna hetzelfde voor uw andere been.

Strekken van de kuiten

Sta op armlengte afstand van een muur met de voeten bij elkaar. Plaats uw handen op de muur, op borsthoogte. Zet vervolgens uw rechterbeen naar achteren en laat de hiel op de grond staan. Dan buigt u uw linkerbeen, terwijl uw voeten evenwijdig aan elkaar staan en de hielen op de grond blijven. Uw rug moet recht blijven. U kunt met uw rechterbeen verder naar achteren stappen om de rek te vergroten. Houd de positie voor 8 seconden aan en verplaats dan uw rechtervoet wat naar achteren terwijl u tegen uw hiel duwt. Deze positie houdt u voor 4 seconden aan. U herhaalt deze oefeningen 3 keer voor de rechterkuit en gaat dan over naar uw linkerkuit.

Kniebuigingen

Sta met de benen naast elkaar en stap dan met uw linkervoet één pas naar voren. Laat de rechtervoet duidelijk staan. Houd de voeten op deze positie en zak rustig naar beneden. Uw voorste knie buigt hierdoor. Train de bilspier optimaal door uw gewicht op de hiel van uw voorste voet plaatsen. Ga vervolgens weer met beide benen naast elkaar staan en herhaal de oefening met uw rechterbeen. U kunt om uw bovenlichaam recht te houden de oefening met een golfclub doen. Een driver is zeer geschikt.

Houd de golfclub achter uw schouders en uw voeten op schouderbreedte uit elkaar. Doe vervolgens een aantal kniebuigingen, maar niet te diep, en houd uw rug hierbij recht. U herhaalt dit vijf keer en de laatste keer houd u 10 seconden aan.

Een juiste warming-up zal het risico op ongemak en blessures of spierpijn aanzienlijk verminderen en dus het spelplezier en resultaat verhogen.