Hartslagmeter

11 april 2018

Een hartslagmeter om je hartslag bij te houden

Hoe sneller je loopt, hoe sneller je hart zal kloppen. Met behulp van een hartslagmeter kan je bepalen of je wel intensief genoeg traint. De hartslag geeft veel informatie over de belasting en het herstel van je lichaam tijdens het lopen. Daarom geven trainingsschema’s vaak ook de gewenste hartslagfrequentie of loopsnelheid aan. Door te luisteren naar je hartslag kan je de mate van lichaamsinspanning beïnvloeden. Als bijvoorbeeld je hartslag aan de hoge kant is, zou je wat rustiger kunnen gaan lopen. Een hartslagmeter kan hier goed bij helpen. Het geeft tijdens het lopen aan hoe hoog je hartslag op dat moment is.

Manieren om de hartslag te meten

Er zijn verschillende manieren waarop de hartslag kan worden gemeten. Er zijn meters waarbij je twee vingers op het scherm moet leggen om je hartslagfrequentie af te lezen. Dit is slechts een momentopname, de hartslag wordt dan niet permanent bijgehouden.

Andere meters maken gebruik van een borstband. Deze meet de hartslag en geeft het signaal door naar de polsband. 

Er bestaat zelfs kleding die je hartslag kan meten. Speciale elektronische vezels die verwerkt zitten in de stof sturen signalen door naar een transmitter elders in het kledingstuk. De transmitter stuurt dan de gegevens door naar de polsband.

Verschillende functies

Er zijn verschillende merken hartslagmeters met verschillende functies verkrijgbaar. Merken zijn Navman, Origo, Polar en Suunto. De meeste meters hebben een stopwatch en geven de tijd aan. De nieuwste generatie hartslagmeters zijn complete polscomputers. Deze kan je aansluiten op de computer, die vervolgens de gegevens opslaat. Op deze manier kan je makkelijk je resultaten bijhouden.

Andere functies zijn bijvoorbeeld een countdowntimer, backlight, een thermomether of een hoogtemeter. Tijdens het trainen zijn functies als het aantal rondetijden, tijd en/of hartslag in zones en het meten van de gelopen snelheid en afstand handig. Er zijn ook hartslagmeters die waterbestendig zijn, of zelfs geschikt voor snorkelen. De prijzen lopen afhankelijk van de functies zeer uiteen.