Blessures, liever voorkomen

25 februari 2018

Disclaimer: Veel informatie is niet door een arts geschreven. Bij een blessure raden wij je aan een sportarts te raadplegen.

Als atleet kun je veel of weinig last hebben van blessures. Dit is niet slechts puur toeval, maar kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen: blessures zijn vaak te wijten aan een afwijkende anatomie. Hieronder vallen bijvoorbeeld beenlengteverschil, holvoeten, knikvoeten, of zwakke rug- of buikspieren. Als je de oorzaak aanpakt, verklein je de kans op klachten.

Elke loper zou eigenlijk een sportkeuring moeten ondergaan: tien kniebuigingen en een plasje. Ook kunnen je gewrichten en spieren gecontroleerd worden. Het is belangrijk dat eventueel beenlengteverschil of afwijkende voeten herkend worden.

Het is het verstandigste om na een blessure nog voorzichtig te doen en rustig aan het sporten weer oppakt. Als je geen pijn meer voelt, neem dan nog twee dagen rust om er zeker van te zijn dat de blessure echt helemaal genezen is. Ook wandelen in plaats van hardlopen is goed om te klachten te verminderen; het zorgt namelijk voor een betere doorbloeding.