Stoffen en thermische onderkleding

23 augustus 2010

Als je kleding gaat kopen, is het belangrijk dat je voor jezelf een aantal eisen stelt aan de outfit. Denk hierbij aan koud weer, nat weer en een straffe wind. Dan kun je kiezen voor verschillende stoffen met ieder zijn eigen functies en eigenschappen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte materialen:

  • Lycra: Een zeer lichte en synthetische stof. Het heeft een duurzame pasvorm.
  • Coolmax Lycra: In combinatie met lycra houdt deze stof je lichaam koel en droog. Ideaal voor warmere dagen.
  • Gore tex: Deze stof houdt regen tegen maar zorgt er wel voor dat het transpiratievocht afgevoerd wordt. Het is een ademende en waterdichte stof.
  • Windstopper: Een shirt of broek in deze stof houdt de (koude) wind tegen. Ook heeft het een ademende functie.
  • Super Roubaix: Isolerend, sterk, duurzaam en zacht. Een goede stof om te gebruiken in hardloopkleding voor de winter.
  • Tactel: Lichtgewicht, ademend, sneldrogend, sterk en duurzaam.

Om je outfit compleet te maken, kun je thermische onderkleding dragen. Je zweet wordt dan makkelijker afgevoerd en in de winter houdt het je lichaamswarmte vast. De kleding is gemaakt van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Het is wel belangrijk om over je thermische kleding een goed shirt of jack te dragen. Anders blijft je lichaam alsnog bezweet en koelt het af. De meest bekende merken die thermische onderkleding verkopen zijn Craft en Odlo. Craft ontwerpt de shirts zo dat ze goed in je broek kunnen blijven zitten: ze hebben namelijk een wat langere achterkant. Als je dit prettiger vindt dan een shirt dat los zit, zou je dat ook als eis kunnen stellen.

Hardlopen in de geschikte loopkleding is aan te raden. Het loopt ten eerste comfortabeler en ten tweede heeft het een positieve invloed op je prestaties. Kies dus de juiste kleding voor het jaargetijde en zorg dat je de juiste stoffen draagt.