Shirts en jacks

16 april 2018

Verschillende shirts en jacks

Natuurlijk kun je gaan hardlopen in je oude katoenen T-shirt en een short. Als deze maar losjes zitten om schuurwonden te voorkomen, is het vaak genoeg voor een keertje. Het is echter het beste om een goed shirt, een jack en een broek aan te schaffen die speciaal ontworpen zijn voor hardlopers. Bovendien hebben deze vaak fluorescerende strepen zodat fietsers en automobilisten je goed kunnen zien in het donker.

Of hardloopkleding lekker zit, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben liever een shirt dat strak op de huid zit, anderen lopen liever in iets lossers. De keus daartussen is dus aan jezelf. Er zijn echter wel een aantal eisen waar een goed loopshirt aan moet voldoen: het moet gemaakt zijn van een ademende stof en vocht afvoeren, zodat je lichaam de juiste temperatuur behoudt. Bovendien moet het bestendig zijn tegen wind, water en koude weersomstandigheden.

De juiste stof

Katoen heeft als goede eigenschap dat het het vocht goed opneemt. Het nadeel is dat het vocht in de stof blijft zitten en je lichaam dan alsnog heel snel afkoelt. De meeste shirts worden dan ook van polyester en nylon gemaakt. Deze stoffen laten genoeg transpiratievocht door en hebben zo een ademend effect. In sommige shirts zijn zogenaamde mesh panelen ingevoerd om ze nog effectiever te maken.

In de dikte en het gebruik van materiaal zijn ook nog veel variaties. De meeste shirts hebben als eigenschap dat ze winddicht, ademend of vochtregulerend zijn. Wat duurdere shirts hebben vaak al deze drie eigenschappen.

De shirts worden met lange mouwen, halflange mouwen, korte mouwen en mouwloos (singlet) verkocht. Bij koud weer kun je het beste kiezen voor lange mouwen.

Ook zijn er lichtgewicht shirts: deze zorgen voor optimaal loopcomfort omdat ze je ze bijna niet voelt zitten.

Jacks

Als het wat kouder is of als het regent kunt je het beste een hardloopjack over je shirt dragen. Ook deze jacks moeten van een ademende stof gemaakt zijn. Het materiaal moet echter zo ontworpen zijn dat het tegelijkertijd regen afstoot en vocht doorlaat. Ook is het belangrijk dat het jack winddicht is. Draag er wel altijd een goed loopshirt onder, anders krijg je niet het gewenste effect.

Belangrijk

  • Zorg dat je loopkleding draagt die bij het jaargetijde hoort. In de winter kun je beter kiezen voor een jack dan enkel in een shirt te lopen.
  • Blijf droog: door de regen koelen je spieren heel snel af
  • Draag niet te veel kleren, ook niet als het koud is
  • Als het erg warm is, loop dan niet met ontbloot bovenlijf. Je huid neemt dan alle warmte op en je lichaamstemperatuur zal enorm stijgen.