Nike

17 april 2018

Het sportmerk Nike

Het sportmerk Nike is onderdeel van het bedrijf Nike, Inc. Het werd in 1962 opgericht door Bill Bowerman en Phil Knight onder de naam Blue Ribbon Sports (BRS). In 1978 werd het bedrijf omgedoopt tot Nike: naar de Griekse godin van de overwinning.

Geschiedenis

Een van de twee oprichters, Bill Bowerman, was een voormalig Olympisch atleet. Hij wilde graag het beste uit de zijn atleten en uit de materialen halen. Bill Bowerman is ook degene die het idee kreeg voor de wafelstructuur in de schoenen. Hij bedacht dat de schoenen dan lichter zouden zijn. Hij maakte een prototype en wat hij vermoedde klopte: de schoen was lichter en de wafelstructuur maakte de schoen ook comfortabeler.

Phil Knight was een van Bowermans atleten. Hij kwam met het idee om goedkope high-tech schoenen vanuit Japan te importeren. Ze kregen contact met toenmalig Onitsuka Tiger Shoes (nu Asics) en in 1963 kwamen de eerste modellen aan in de Verenigde Staten. Bowerman was bezig met het verbeteren van de modellen en Knight wilde zelf schoenen ontwerpen en verkopen. Later worden ook Jef Johnson en Steve Prefontaine betrokken bij het bedrijf. Prefontaine komt als eerste met de merknaam Nike.

In 1971 wordt het logo Swoosh ontworpen. Er wordt voorgesteld om de nieuwe schoenen met het logo Nike te noemen. Het bedrijf heet echter nog steeds Blue Ribbon Sports. In 1972 stopt het bedrijf met het importeren vanuit Japan. Vanaf 1978 gaat het hele bedrijf officieel Nike heten.

Nike heeft onder andere schoenenfabrikant Converse, Umbro, en Hurley International LLC. overgenomen.

Schoenen

De eerste schoenen die Nike produceerde waren off-road schoenen (track running shoes). Ze produceren nu schoenen voor allerlei verschillende sporten; basketbal, cricket, ijshockey, tennis, hardlopen, hockey, etc. De eerste serie schoenen die werd uitgebracht waren de Nike Air Max. In deze schoenen wordt gebruik gemaakt van de Air demping die Nike heeft ontwikkeld. Er worden verschillende lijnen verkocht.

Nike+iPod

Eind mei 2006 besloten Nike en Apple samen te werken. Ze ontwikkelden een programmaatje voor de iPod, een schoen, een zendertje die je in de schoen kunt schuiven zodat de schoen contact heeft met de iPod, en een outfit. Tijdens het lopen krijgt de sporter feedback vanuit zijn of haar iPod. Deze kit (Nike+iPod) werkt met de eerste t/m vierde generatie iPod nano, de iPod Touch en de iPhone.