Aankoop en onderhoud van hardloopschoenen

8 september 2015

Tijdens het hardlopen zal je vast weleens merken dat je last krijgt van je rug, heupen, knieën of je enkels . Dit is niet gek! Elke keer land je met een kracht van viermaal je lichaamsgewicht. Dit kan zorgen voor nare blessures. Daarom is het van belang om goede hardloopschoenen te dragen. Ze zijn prijziger als de normale sportschoen. Maar je kan beter investeren in een goede hardloopschoen. Je kan ze afstemmen op je looppatroon of op je voettype.

Wat is belangrijk bij de aanschaf van hardloopschoenen?

Bij hardloopschoenen moet je verder denken als bij de aanschaf van een normale schoen.  Bij de meeste mensen gaat erom of ze comfortabel zitten. Dit is niet het belangrijkste punt van de schoen. Je moet gaan nadenken op welke terreinen je gaat hardlopen. Ben je van plan om op het strand te gaan lopen dan heb je andere hardloopschoenen dan die op een verharde weg of een bospad nodig heb.  Verder is het belangrijk om te kijken wat voor pronatietype je moet hebben. Dit is de  term voor de binnenwaartse kantelbeweging die je voet maakt bij de eerste landingscontact met de grond. Dit kunnen ze in de winkel zien als je oude hardloopschoenen meeneemt. Hier kunnen ze dan precies het slijtagepatroon in zien, in de afbeelding hieronder is te zien hoe pronatie veroorzaakt wordt. Aan de slijtage kunnen zij jou nu de juiste hardloopschoen aanbieden die het meest comfortabel zit voor jou voet. Als we het over comfortabel hebben kom ik bij het laatste belangrijke punt. In de hardloopschoen moet je genoeg ruimte hebben. Dit is belangrijk, omdat tijdens het hardlopen je voeten uitzetten. Het klinkt misschien vreemd, maar het is verstandig om je hardloopschoen een halve of zelfs een hele maat groter aan te schaffen.

Onderhoud belangrijk voor de levensduur van je hardloopschoen

Onderhoud is zeer belangrijk als je lang met je hardloopschoenen wilt doen. Er zijn hier een aantal manieren voor. Zo gaan je hardloopschoenen langer mee als je ze laat rusten na het lopen. Als je dit doet moet je de uitneembare zooltjes eruit halen en ze dan drie dagen zonder deze zooltjes laten staan. Na deze 3 dagen is het vocht eruit getrokken en vermijdt je bacteriën. Als je natte hardloopschoenen heb. Laat ze dan gewoon drogen of doe er krantenproppen in. We raden je aan om ze niet onder de verwarming of iets dergelijks te zetten. Als je goede hardloopschoenen hebt voor op de juiste ondergrond en je ze heb aangepast aan je voeten dan gaan hardloopschoenen zo’n 1500 kilometer mee. Als je hardloopschoenen versleten zijn verliezen ze hun dempende werking. Verder zullen ze ook niet meer zorgen voor voldoende steun en stabiliteit.