Loopanalyse

16 april 2018

Footscan
Een footscan

Je loopstijl bekijken met een loopanalyse

Op het eerste gezicht ziet een loopbeweging er niet moeilijk uit. Je zet je ene been zo snel mogelijk voor het andere en zwaait met je armen voor extra snelheid. Een goede looptechniek is echter belangrijk om blessures te voorkomen. Er bestaat aangeboren talent, maar na een loopanalyse komt men vaak tot de conclusie dat er nog veel verbeterd kan worden. Een loopschoen alleen kan je hier niet bij helpen, deze ondersteunt je voet slechts.

Met een loopbaan of loopband kan je loopbeweging op video opgenomen worden: in slow-motion wordt naderhand bekeken wat je loopstijl is. Visuele analyse is meestal voldoende, maar er kan ook een analyse door middel van druksensoren gemaakt worden.

Geen loopband

Uit onderzoek is echter gebleken dat er beter geen analyses met een loopband gemaakt kunnen worden. De PK-runningshop heeft 100 atleten geanalyseerd met behulp van een loopband en naderhand op straat. Het bleek dat men op de loopband anders loopt, omdat het niet natuurlijk is: de ondergrond beweegt. Daardoor ben je eerder geneigd om contact te maken met de bodem: je gaat grijpen met je voorvoet. Dit is wat sprinters ook doen. In tegenstelling top lange-afstandlopers hebben zij geen tijd om de voet af te wikkelen. Op de loopband landde bijna de helft op de voorvoet, terwijl maar 4% van hen ook werkelijk op de voorvoet landt als er op straat gelopen wordt. Een analyse met een loopband geeft dus een verkeerd beeld van het afwikkelingspatroon van de loper.

Ook kijkt men vaak naar je oude schoenen (als je deze hebt). De manier van afslijten van de zool, de inlegzool, etc. geven een goed beeld van de manier waarop je je voeten neerzet. Ook is het vaak van belang dat de deskundige weet hoe vaak je traint en of je last hebt van blessures.

Voordelen van een loopanalyse:

  • Voorkomt blessures.
  • Aan de hand van een analyse kun je oefeningen doen om beter hard te lopen en je techniek te verbeteren.
  • Door het verbeteren van je techniek verhoog je je loopsnelheid en zal het je minder energie kosten.
  • Je kunt met behulp van een analyse een looptechniek vinden die bij je past.
  • Er kan beter advies gegeven worden in hardloopschoenen.

Je kunt een loopanalyse laten doen bij bijvoorbeeld de podotherapeut, maar ook bij de meeste speciaalzaken voor hardloopspullen.

Op www.loopanalist.nl lees je meer informatie over de loopanalyse en kun je er bijvoorbeeld ook een laten doen.