Loopschoenen kopen

25 mei 2011

Voor goede prestaties zijn goede schoenen nodig.

Bij het kopen van je hardloopschoenen moet je oog hebben voor verschillende aandachtspunten. Er worden bijvoorbeeld schoenen op lengtemaat verkocht. Je kunt echter niet zomaar op het getal afgaan. Per land en zelfs per merk kan de lengtemaat verschillen.

Schoenen met een variatie in de breedte zijn echter lastig te vinden. Daarom is het verstandig om wat later op de dag schoenen te kopen. In de loop van de dag zetten je voeten namelijk uit. Pas de schoenen ook met sokken die je normaal tijdens het sporten ook aan zou hebben.

Ga bij voorkeur naar een winkel met een verkoper die verstand van hardlopen heeft. Hij kan voor je bekijken wat voor jou de juiste schoenvorm is. In sommige winkels is het mogelijk om je loopstijl op video te bekijken. Dit lukt niet altijd met een loopband: veel lopers gaan daar krampachtig op lopen. Door middel van een video kan je zelf in slow motion bekijken hoe je beweegt.

Je moet in de winkel gelegenheid hebben om de schoenen uit te proberen. De verkoper kan controleren of de schoen goed om je voet sluit.

Andere dingen waar je op moet letten bij het kopen van een schoen zijn bijvoorbeeld genoeg ruimte voor de tenen, naden, het voetbed en de zool.