Voetboog

13 april 2018

Voetbogen
Wat voor voetboog heb jij?

Houd rekening met je voetboog

Bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen moet je goed letten op wat voorvoetboog je hebt. Er zijn verschillende soorten voeten: holle voeten, platvoeten en normale voeten.

Mensen met platvoeten overproneren: tijdens de afwikkeling rolt je voet te ver naar binnen toe. Supineren wordt gedaan door mensen met holle voeten; de voet rolt tijdens het afwikkelen niet ver genoeg naar binnen. Maar als je een normale voetboog hebt, overproneer je meestal ook.

Een voet heeft 3 voetbogen:

  • Mediale lengteboog (binnenkant)
  • Laterale lengteboog (buitenkant)
  • Breedteboog (ter hoogte van de voorvoet)

Tijdens de afwikkeling zakken de voetbogen in. Dit is een onderdeel van het natuurlijke dempingssysteem in de voet.

De Wet Test

Om erachter te komen wat voor voetboog je hebt, is er de zogenaamde Wet Test:

  1. Vult een teiltje met water en leg er een vel papier naast, het liefst donker gekleurd.
  2. Ga in het teiltje staan en stap daarna op het papier.
  3. Haal je voeten van het papier en bekijk je voetafdruk.

Als je bijna heel je voet ziet staan op het papier, met heel weinig curve aan de binnenkant, heb je een lage voetboog. Men spreekt dan van platvoeten.
Heb je juist een grote curve en zie je vooral de voor- en achterkant van je voet staan, dan heb je een hoge voetboog. Holle voeten dus.
Als de afdruk van je voet hier ongeveer tussen ligt, en een lichte curve heeft, dan heb je een normale voetboog.

 

 

 

Deze test is echter niet voldoende om de juiste schoenen te kopen. Het is dus het beste om een loopanalyse te laten doen als je nieuwe schoenen uit gaat zoeken.

Holle voeten zijn erg beweeglijk. Bij elke beweging zakken de voeten in. Deze voeten hebben stevige schoenen nodig die veel ondersteuning geven. Platvoeten bewegen minder. De voet staat namelijk al op de grond en zal niet meer inzakken. Koop voor platvoeten schoenen met veel demping en stabiliteit. Ook steunzolen kunnen een uitweg bieden. Laat deze aanmeten bij een podotherapeut of een andere specialist.