Twee keer daags trainen

6 maart 2018

Na het hardlopen voel je je energiek en lekker. Door twee keer op een dag te trainen zal je je nog lekkerder voelen. Je kan bijvoorbeeld je weekschema aanhouden en de kilometers per dag in twee stukken verdelen. Je kan ook n trainingsdag schrappen en de kilometers verdelen over andere dagen.

Een voorbeeld; oud schema van 5 dagen per week met 6 kilometer op een dag naar een nieuw schema van 4 dagen per week met 3 kilometer s ochtends en 4,5 kilometer s middags of s avonds.

Bovendien zorgt het ervoor dat je fitter, slanker en gezonder wordt. Het zorgt ook voor verbetering op een aantal andere punten:

 • Blessurepreventie
  Door twee keer per dag te trainen verlaagt de fysieke stress van het lopen. Dat wil zeggen dat je lichaam het minder zwaar zal hebben tijdens het trainen. Hierdoor zal de kans op blessures kleiner worden. De meeste blessures ontstaan namelijk aan het eind van de training: je bent dan moe en je looptechniek wordt minder netjes. Als je echter twee keer een kortere afstand loopt, wordt je lichaam minder moe en zul je dus minder snel en blessure oplopen.
 • Gewichtscontrole
  Omdat je minder kilometers per training loopt, maar wel meer trainingen in een week hebt, kan je rustig aan het totale aantal kilometers verhogen. Ook een lichte stijging van het aantal kilometers betekent dat er over een heel jaar toch aanzienlijk meer calorien verbrandt worden. Acht kilometer per week extra betekent ongeveer 500 calorien.
 • Tijdmanagement
  Als je twee keer op een dag traint, is het makkelijker om een training in te delen. Je loopt dan twee keer een kortere tijd, wat minder lastig is om in te plannen dan bijvoorbeeld een duurloop van 10 kilometer.
  Ook kan je de resterende kilometers van de eerste training tijdens de tweede training inhalen, bijvoorbeeld als je niet lekker in je ritme komt na een kwartier lopen.
 • Motivatie
  Het lichaam komt lekker op gang met een ontspannen ochtendtraining. Die inspanning bereidt je lichaam ook voor op een zwaardere training ‘s middags of ‘s avonds. Als je tijdens de tweede training aan je snelheid wilt werken of misschien met iemand gaat lopen die een hoger looptempo heeft, is die voorbereiding zeker in je voordeel. Tijdens een ochtendtraining kan je lichaam opladen voor de dag, en tijdens een avondtraining kan je de spanning van de dag loslaten.

Richtlijnen

Als je graag twee keer per dag wilt gaan trainen, moet je aan de volgende richtlijnen denken:

 • Er moet minimaal 2 uur zitten tussen de twee trainingen. Het is nog beter om een interval van 4 uur te nemen.
 • Vergeet niet een warming-up te doen voor beiden trainingen!
 • Doe rustig aan tijdens de eerste training. Als je aan je snelheid wilt werken kan je dat beter later op de dag de doen.
 • Na een ochtendtraining moet je binnen 30 minuten ontbijten of een tussendoortje nemen dat rijk is aan koolhydraten.
 • Blijf een lange duurloop gewoon aan n stuk lopen, verdeel het niet in twee delen.
 • Verhoog het aantal kilometers per training niet met meer dan 1,5 kilometer. Als je langer dan 3 weken achter elkaar het totale aantal kilometers wilt verhogen, doe dat dan met maximaal 10% per week.
 • Bereid je je voor op een wedstrijd, plak dan drie tot zes versnellingen van 50 tot 100 meter aan je ochtendtraining vast. Tussendoor jog of dribbel je 100 meter om te herstellen. De versnellingen loop je in je wedstrijdtempo.