Achillespeesblessure

13 mei 2018

Een veelvoorkomende hockeyblessure is de achillespeesblessure. De achillespees is een spier aan de achterkant van het onderbeen, het verlengde van de kuitspieren en verbindt die spier met het hielbeen. Het brengt de kracht van de kuitspieren over op het hielbeen. Tijdens het rennen span je de spier aan en ontspan je hem weer. Als de kuitspieren niet lang genoeg en soepel zijn, wordt er onevenredig hard aan de achillespees getrokken tijdens het rennen. Dit kan lijden tot een blessure.

Hoe kan ik deze blessure voorkomen?

Doordat deze blessure vaak door overbelasting komt, is het belangrijk om gevarieerd te trainen. Het kan ook helpen om verschillende soorten schoenen af te wisselen, dan kan de achillespees nooit op de zelfde manier worden belast. Het allerbelangrijkst is toch wel dat je zorgt dat je zelf goed loopt: goed de voeten afrollen en zorgen de achillespees volledig recht blijft tijdens de landing met de voet op de grond. Dit betekent een hoek van 180º. Als deze hoek wordt vergroot of verkleind is er een grotere kans op blessures.

De achillespeesblessure is een veelvoorkomende hockeyblessure. Het risico om deze blessure op te lopen kan aanzienlijk verkleind worden door kleine aanpassingen.