Hockeydoel

31 mei 2018

Bij hockey moet gescoord worden om te kunnen winnen. Dit moet in het hockeydoel. De hoofdafmeting van een hockeydoel voor op het veld is 3,66m bij 2,14m. Het is de taak van de keeper om deze te verdedigen en dus te zorgen dat de tegenstander niet kan scoren. Er zijn senioren goals, minigoals, jeugdgoals en indoor goals. Er zijn 3 soorten senioren hockeygoals voor op kunstgrasvelden:

Hockeygoal basic

Dit is de meest basis vorm van een goal en tevens de goedkoopste. Het voldoet aan de standaard maten en is 1,3 m diep. Deze goals zijn het meest geschikt voor trainingsvelden. Het is een volledig gelast doel met een traditioneel net. Het doelnet valt over de netbeugels heel en wordt met stalen nethaken in de paal en in de lat. De slagplank is van PE schuim en is bevestigd op het achterframe met slotbouten.

Hockeygoal standaard

Deze is iets luxer en duurder dan de basic hockeygoal. Ook dit goal voldoet aan de standaard maten. De hockeygoal standaard is geschikt voor alle velden ook het hoofdveld. Het net hangt over de netbeugel en is niet met nethaken bevestigd maar door opgelaste netbussen en een staalkabel. Dit is een veilige en fraaie constructie. De plank is van betonplex en rubber om het geluid te dempen als er een harde bal op geslagen wordt. Ook is de poedercoating techniek hierop toegepast. Dat betekent dat het metaal elektrisch wordt geladen om de kleurdeeltjes aan de trekken. Vervolgens wordt het gebakken en dit zorgt uiteindelijk voor een harde en diepglanzende laklaag. Deze goal voldoet aan de KNHB en de FIH richtlijnen.

Hockeygoal ultima

Dit is de meest luxe goal en gelijk ook de duurste. Het is geschikt voor elk hoofdveld of stadion. Het is het officële doel van de EHL en heet ook wel de Ultima EHL.

Het net hangt vrij in het goal en is net als bij de hockeygoal standaard bevestigd met een haakloze netbevestiging. Het net van de Ultima is alleen bevestigd d.m.v. een netstrip. Het is veilig omdat er niks uitsteekt maar ziet er ook fraai uit. De slagplank is van een aluminium profiel met een rubberen laag om het geluid te dempen. Het doel is standaard voorzien van dubbele wielen en is gemaakt voor intensief wedstrijdgebruik. Zoals gezegd is deze goal goedgekeurd door de EHL, maar ook door de KNHB en de FIH.

Naast de senioren goals, zijn er ook nog jeugdgoals voor op het kunstgrasveld. Dit zijn uitklapbare goals die niet hoger zijn dan 45 cm. Het zijn goals zonder palen, lat en net. Ook hier zijn 3 varianten in:

Jeugddoel F-jeugd

Dit is het kleinste doel. Het is 2m breed, 0,85m diep en 0.30m hoog. Het is voorzien van 10mm dik PE-schuim en rubberen bekleding. Er zitten 2 wielen en een handvat op, om het makkelijk te kunnen verplaatsen. Het jeugddoel voor de F-jeugd is uitermate geschikt voor trainingen.

Jeugddoel standaard

De standaard is weer een iets grotere variant op het F-jeugd doel. Het is 3,66m breed, 0,45m hoog en 0,85m diep. Het is afgwerkt met RVS scharnieren en is ook bekleed met PE-schuim en rubber. Dit doel is geschikt voor jeugdwedstrijden.

Jeugddoel pro

De pro is de meest luxe uitvoering onder de jeugddoelen. Het is net als de standaard, 3,66m breed, 0,45m hoog en 0,85m diep. Ook is dit doel afgewerkt met RVS scharnieren, maar is voorzien van 18mm dik betonplex met ruberbekleding. Het doel is incl. wielen en handvat.

Er zijn ook 3 verschillende soorten mini-doelen:

Minigoal 1×1

De 1×1 is de kleinste variant van de minigoals. Het is 1,2m breed en 1m hoog. Het is gemaakt van volledig gelast aluminium. Het heeft een net en is onderaan voorzien van rubberen bekleding. Het doeltje is geschikt voor hockeytrainingen.

Minigoal 2×1

Dit goaltje is precies hetzelfde als de minigoal 1×1, alleen is deze iets groter. De minigoal 2×1 is 1,80m breed en 1,20m hoog. Verder heeft het dus net als de 1×1 een net, een met rubber beklede plank en is de goal gemaakt van volledig gelast aluminium.

Minigoal pro

De minigoal pro is de grootste uitvoering. Het is hetzelfde idee als een seniorengoal, alleen is deze iets kleiner en dus erg leuk om mee te oefenen in de tuin. Het is 2m breed, 1,5m hoog en 1,3m diep. Verder is de slagplank van PE-schuim en heeft het doel een traditionele netophanging.

Indoor goal

Tot slot zijn er ook nog de indoorgoals. Dit zijn goals die in een gymzaal staan en vaak voor meerdere sporten gebruikt worden als zaalvoetbal en handbal. De doelen in de zaal zijn kleiner dan op buiten op het kunstgrasveld. Deze doelen zijn 2m hoog en 3m breed. Verder hebben ze geen slagplank maar wel een net.