Hockeybal outdoor

21 april 2018

Wat zou hockey zijn zonder een bal? De bal is erg belangrijk voor het hockeyspel.

Hockeybal

Een officiële hockeybal is hard en rond en moet tegenwoordig aan de volgende eisen voldoen:

  • De omtrek mag van 22.4 tot 23.5 cm zijn
  • Het gewicht ligt tussen de 156 en 163 gram
  • De bal mag verschillende kleuren hebben, maar geen groen (i.v.m. het veld)
  • Tijdens wedstrijden zijn witte ballen verplicht
  • Het materiaal is van kunststof. De bal heeft een gladde buitenzijde, maar een naad of kleine putjes in het oppervlak zijn toegestaan.
  • Als het sneeuwt wordt de witte bal vervangen door een gekleurde.

Geschiedenis

In de geschiedenis speelden vele volkeren al spellen die leken op het hockey van nu. De oude Romeinen gebruikten mensenschedels, van hun overwonnen vijanden, als bal. De Bahukastam in Afrika maakte gebruik van rubberen ballen. Arabische stammen speelden het spel hocksha met een houten bal.

Tot 1950 werd er gespeeld met een bal van kurk of ballen van paardenhaar met een laagje kurk. Hierna begon men ballen van gecombineerde materialen zoals kunststof te maken. Nu gebruiken we allerlei kunststofballen die soms gevuld worden om het juiste gewicht te krijgen.

Dimple bal

De dimple bal is een bal met kleine putjes in het oppervlak. Deze bal wordt voornamelijk gebruikt op watervelden, omdat hij sneller rolt en minder stuitert dan een gewone bal.

Training- en wedstrijdballen

Trainingsballen komen voor in alle kleuren. Wit, felroze, zilvere glitters: je kunt het zo gek nog niet bedenken. Wedstrijdballen zijn echter altijd wit. Als het sneeuwt wordt er echter een bal in een andere kleur gebruikt. Vaak laten hockeyclubs hun logo op de ballen plaatsen.

Merken

Bekende hockeybalmerken: Dita, Kookaburra, Stag, TK, Greys, en Slazenger.