Keepersstick

31 mei 2018

Als keeper moet je alle ballen uit het doel weten te houden. Je kan deze afweren het je handen, voeten, eigenlijk wel je hele lichaam. Ook de stick wordt gebruikt om ballen te stoppen.

Er zijn verschillende soorten hockeysticks voor een keeper. De vier soorten keeperssticks:

  • De standaard veldstick
  • De keepersstick met een speciale krul
  • De korte stick
  • De keepersstick met een platte achterkant

Standaard veldstick

Vele keepers gebruiken de standaard veldhockeystick (hout of kunststof), of in de zaal een normale veldhockeystick. Keepers kiezen deze sticks vaak omdat het goede, degelijke sticks zijn en de prijs redelijk laag is. Ook zijn deze hockeysticks verkrijgbaar in verschillende gewichtsklasses: dit kan van groot belang zijn voor een keeper. Sommigen vinden een lichte hockeystick fijner: hierdoor zijn ze sneller bij de bal. Andere keepers hebben liever een zwaardere hockeystick, zodat deze niet zo snel wordt ‘weggeslagen’ bij een harde bal (vooral bij strafcorners wordt de bal wel eens ‘door de stick heen geslagen’ als de stick te licht is).

Keepersstick met speciale krul

De keepersstick met een speciale krul is er in twee verschillende versies. De eerste versie heeft een hobbeltje in het rechte gedeelte van de stick. Dit is vooral voordelig bij een backhandstop op de grond. Bij een normale hockeystick wil de bal er nog wel eens onderdoor schieten (door de krul is de stick een beetje van de grond getild). Het hobbeltje in deze bepaalde keepersstick vult dit gat. Het voordeel van deze stick komt met name ten goede bij een leren handschoen, een foam handschoen werkt minder met deze stick. De tweede versie is de ‘verlengde krul’. Het oppervlak van de stick wordt door deze verlengde krul groter, dus is de kans op het stoppen van een bal ook groter.

Korte stick

De korte stick bestaat uit een plat gedeelte met een krul onderaan en een kort handvat. Het lange handvat van de normale veldhockeystick is bij deze stick weggelaten. Dit heeft voordelen maar ook een nadeel. Het eerste voordeel is dat de stick niet tegen je borstkas tikt. Dat tikken kan wel eens irritant zijn bij ballen die vlak langs je borst worden gespeeld. Ook is de stick veel lichter en kan je sneller bewegen. Het nadeel is dat je de stick niet kan verlengen bij bijvoorbeeld een sliding. Dit laatste is wel een heel groot nadeel en is waarschijnlijk de reden dat niet veel keepers deze hockeystick gebruiken.

Keepersstick met een platte achterkant

Dit soort keepersstick is nog erg zeldzaam. De stick is op dusdanige manier gemaakt dat het platte vlak van de onderkant is doorgevoerd tot aan de bovenkant van de stick. In het midden is de stick wel rond zodat je hem goed vast kunt houden. Ook deze stick heeft een paar voordelen en een nadeel. De voordelen zijn dat als je een forehandstop maakt tijdens een sliding (en je hebt de stick bij het uiteinde vast), de bal niet snel weghobbelt over de handgreep, en, door het platte gedeelte weet je zeker dat je je stick goed vast hebt (bij een ronde greep kan je dat veel minder goed voelen). Het nadeel is dat deze stick alleen voordelig is in combinatie met leren handschoenen. Bij foam schuift deze stick niet goed in de handschoen.

Al deze vormen van keeperssticks komen ook in de zaal voor (alleen zijn deze sticks meestal iets lichter en platter). Bekende merken die keepersspullen verschaffen (waaronder hockeysticks) zijn: OBO, Brabo, TK, Bauer, CCM, Mercian, Monarch en Verbunt.