Kickers

21 juli 2010

Kickers, ook wel klompen genoemd, zijn onderdelen van de keepersuitrusting die de voeten beschermen. Ze lijken een beetje op klompen. Je maakt ze vast over je normale hockeyschoenen.

Veel keepers snijden een rijtje noppen weg onder hun hockeyschoenen. Dit heeft drie voordelen:

  1. Je blijft grip houden op je voorvoeten
  2. De bandjes onder je kickers slijten veel minder snel
  3. Je kunt de twee rijen bandjes blijven gebruiken zonder dat de voorste onder je schoen wegschuift

Er zijn zelfs keepers die schoenen met helemaal platte zolen dragen. Ze kunnen makkelijker hun voet indraaien zonder dat deze door de noppen aan de grond blijft vastkleven. Wel glijden ze sneller uit (zonder noppen heb je veel minder grip op het veld).

Om slijtage tegen te gaan kan je het beste de onderkant van je klompen beplakken met sterke tape. Een goede oplossing tegen slijtage van de riempjes onderaan de klomp is het gebruik van tie wraps. Dit zijn plastic bandjes die worden gebruikt om snoertjes bij elkaar te houden, en zelfs om voetbalhooligans te boeien. Zet stukjes van deze tie wraps op het sluitstuk van de kickers. Dit voorkomt afbraak.

Veel keepers hebben problemen met de voorste strap (bij de tenen) die wel eens over de schoenen terugschiet. Hiervoor bestaan riem-bij-elkaar-houders van kunststof. Officieel heten ze zoollussen. Nadelen zijn dat je minder grip hebt (je staat als het ware op de zoollussen in plaats van je noppen) en ze slijten snel.

De meeste hockeykeepers dragen kickers van OBO of Verbunt, twee bekende hockeymerken voor keepers.