Tactiekbord

13 augustus 2010

Als coach of trainer is het handig om een taktiekbord te hebben. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. 

  • Tacktiekbord. Dit is een bord, vaak van aluminium, wat je in de kleedkamer kan hangen. Natuurlijk kan je hem ook meenemen naar het veld, maar dat is onhandig en zwaar. Met kleine magneetjes kun je laten zien hoe de spelers moeten lopen of overspelen. Meestal is het bord dubbelzijdig gedrukt. Een kant met een heel veld, de andere kant met een half veld. Op dit halve veld kun je bijvoorbeeld de strafcorner laten zien en op het hele veld laat je verschillende wedstrijdsituaties zien.
  • Map met een magneetgedeelte. Hierbij kan je je trainingen of oefeningen opschrijven, en hoef je niet heel veel borden met je mee te nemen. Op het bord kan je dan laten zien hoe die oefening verder in beweging gaat.
  • Oprolbaar taktiekbord. Dit is handig om mee te nemen bij een wedstrijd. Als je snel iets wil laten zien, rol je het uit en kan je het uitleggen. Dit is handiger dan dat je een metalen bord met je mee moet dragen. Maar niet zo handig als een map met een magneetgedeelte. Want verschillende situaties moet je nu los van elkaar laten zien en kan je niet even snel bladeren tussen situaties.
  • Bladen. Op deze bladen zijn de lijnen van het veld gedrukt. Zo kun je een oefening tekenen. Het handige is dat je van te voren al verschillende situaties kan tekenen, en tijdens de uitleg blader je even door de oefeningen. Het nadeel hiervan is dat je niet kan tekenen hoe het niet moet. Dat vervolgens wegvegen en dan laten zien hoe het wél moet. Dan heb je meteen meerdere bladen nodig en kan je niet één klein dingetje opnieuw doen net als op een bord, maar moet je meteen de hele tekening opnieuw maken.

Vaak worden deze spullen gesponsord of kan je die krijgt de club die van de KNHB. Als dit niet het geval is, kun je het ook zelf kopen. Bijna elke sportwinkel verkoop het wel. Een klein taktiekbord is al verkrijgbaar vanaf €20,-.