Lange corner

3 september 2017

Bij het spel hockey wordt niet alleen de strafcorner gebruikt bij een overtreding, maar ook de lange corner. Een lange corner geeft minder kans op scoren dan bij een strafcorner, maar nog steeds geeft het een grote kans hierop.

Wanneer is er een lange corner?

Als een verdediger de bal, per ongeluk of expres, over de achterijn speelt, mag de aanvallende partij een lange corner nemen. De bal wordt 5 meter van de achterlijn op de zijlijn gelegd, aan de kant van het doel waar de bal over de achterlijn ging. Iedereen moet 5 meter afstand nemen. Voordat de bal in het doel komt, moet de bal binnen de cirkel zijn aangeraakt door een aanvaller. Als dit niet is gebeurt, telt het doelpunt niet.

Bij drietalhockey maakt het niet uit of de bal expres of per ongeluk over de achterlijn wordt gespeeld door de verdediger. Een aanvaller mag de bal nemen. Voor zestalhockey geldt hetzelfde als voor de drietallen.

Strafcorner of lange corner?

Als bij achttalhockey of hoger de bal opzettelijk over de achterlijn wordt gespeeld door een verdediger, mag de aanvallende partij een strafcorner nemen. Maar als de bal onopzettelijk over de lijn ging, en als laatste werd aangeraakt door de verdedigende partij, mag een aanvaller een lange corner nemen.

Voordat de regel werd ingevoerd dat iedereen 5 meter afstand moet houden, werd er vaak een klein tikje gegeven en daarna richting doel werd geslagen door een andere aanvaller.

Alleen bij veldhockey wordt gebruik gemaakt van de lange corner, bij zaalhockey is dit niet het geval. Ook bij unihockey is er geen duidelijke lange corner. Een lange corner wordt als volgt aangegeven: De scheidsrechter wijst met één arm richting de hoekvlag die het dichtst bij de plek staat waar de bal uitging.