Flick

31 mei 2018

De flick is een manier om een hoge bal te spelen met je forehand. Hiermee kun je bijvoorbeeld de bal naar je teamgenoot spelen als er nog een verdediger tussen staat. Je tilt de bal als het ware op en kunt zo over de stick van de verdediger spelen. Je moet proberen onder de bal te komen maar wel op tijd de bal van je stick los laten. Anders gaat de bal veel te hoog.

Regels flick

Eerst was de regel dat je de bal niet hoger dan de knie mocht spelen. De regel is verandert in gevaarlijk spel. Dat houdt in dat je de bal hoger dan de knie mag spelen zolang dat geen gevaarlijke situaties oplevert. In de cirkel wordt sneller gevaarlijk spel aangegeven dan daarbuiten. Dat komt omdat de verdedigers meestal heel laag aan het verdedigen zijn met hun stick voor hun voeten. Daardoor is hun hoofd ook lager bij de grond en komt een bal al snel dichtbij het hoofd, wat een gevaarlijke situatie is.

De speelwijze

Het kan zijn dat de bal gaat stuiteren hierdoor. Vooral op een watervelden en semivelden is dat het geval. Je kunt dan het beste je stick ze veel mogelijk verticaal houden en de bovenkant van je stick met je linkerhand-arm naar voren duwen. Probeer achter de bal te komen met je lichaam. Doordat je je stick verticaal houdt heb je meer kans dat de bal op je stick komt. Want de bal kan op verschillende hoogtes je stick raken. Doordat je de bovenkant van je stick naar voren duwt, werkt je stick als een soort dakje. Daardoor komt de bal lager terug en heb je minder kans dat de bal ver van je stick af stuitert. Op zandvelden hoef je daar niet zo op te letten. Zandvelden zijn stugger dan watervelden en semivelden en de bal gaat dus langzamer maar stuitert ook minder snel.