Fithockey

13 april 2018

Fithockey is een aangepaste vorm van de sport hockey, en wordt gespeeld in de open lucht, op een kunstgrasveld. Het spel wordt gespeeld met kunststof stokken met schuimstof aan het uiteinde (lijkt op een knots). Fithockey, ook wel knotshockey genoemd, maakt gebruik van een lichte bal. De sport is vrij nieuw; in 2003 startte hockeyclub Ares met fithockey. Dit werd een succes en in 2006 heeft de KNHB dit aanbod landelijk overgenomen.

Voor het spelen van fithockey heb je geen hockey ervaring nodig. Het is een veilige sport, en wordt gespeeld door ouderen vanaf 50 jaar (hoewel fithockey ook vaak voorkomt op hockeyevenementen of clinics voor de jeugd). Ook is deze manier van hockey spelen een goed alternatief voor mensen die wel hockeyervaring hebben, maar door bijvoorbeeld rugklachten, reuma of andere lichamelijke klachten niet meer in staat zijn met gewoon hockey mee te doen.

Knotshockey

In het begin van deze sport, noemde men het ‘knotshockey’, gezien de knotsvormige ‘sticks’ die je gebruikt. Later heeft de KNHB deze naam veranderd in ‘fithockey’.

De KNHB: ‘Waarom wordt de naam knotshockey veranderd in fithockey? De ouderen van nu zijn fitte senioren die midden in het leven staan. Fithockey staat voor veilig bewegen in teamverband, buiten sporten, sociale contacten en veel lol maken met elkaar. Kortom fithockey is gezond en gezellig voor senioren vanaf 50 jaar. Deze nieuwe naam geeft een goede weergave van deze energieke sport voor senioren!’