Hockeytraining als voorbereiding voor de wedstrijd

29 april 2018

Net zoals bij bijna alle andere sporten, is het gebruikelijk om bij hockey samen met je team te trainen.
De meeste teams hebben een tot twee keer in de week hockeytraining. Bij de professionals ligt dit natuurlijk anders, die trainen over het algemeen zeven dagen in de week.

Twee verschillende soorten hockeytraining

Er worden twee verschillende soorten trainingen gegeven:

 • de techniek-training.
 • de conditie-training

Bij de techniek-training wordt, zoals het woord al zegt, het meest getraind op het verbeteren van de hockey techniek. In deze trainingen wordt vooral getraind op teamspel en balvaardigheid.

Bij de conditie-training wordt getraind op het verbeteren van de conditie.
Er kan getraind worden om het sprint- en loopvermogen te verbeteren, om de duurloop te verbeteren en nog veel meer.

De meeste teams, die twee keer in de week training hebben, hebben een dag in de week conditie-training, en de andere dag techniek-training.

De hockeytrainer

De hockeytrainer is degene die de training leidt. Hij of zij bedenkt de hockey oefeningen, zet deze vervolgens klaar, en helpt zijn team om ze correct uit te voeren. In de hogere teams moeten trainers bepaalde certificaten halen om te mogen trainen, bij de lagere teams en de jeugdteams is dit meestal niet nodig.

De opbouw van de training

Een training wordt vaak als volgt opgebouwd:

 • Eerst een paar korte oefeningen om de spieren op te warmen; rondjes rond het veld rennen, verschillende soorten ren-oefeningen en rek-en-strek oefeningen.
 • vervolgens oefeningen die de trainer bedacht heeft. Dit kunnen zowel conditie oefeningen als techniek oefeningen zijn. De trainer bepaald welke punten van het team verbetering kunnen gebruiken, en verzint daar vervolgens oefeningen bij.
 • Als laatste wordt er meestal een zogeheten ”partijtje” gespeeld. Dit betekend dat er een wedstrijd gespeeld wordt. Het team speelt tegen een ander team, of wordt opgesplitst in twee teams die tegen elkaar spelen.

Het trainingsmateriaal

De hockey uitrusting die de hockeyspelers bij de training gebruiken, is bijna hetzelfde als die voor de wedstrijd. Een stick is nodig, evenals een bal en een bitje. Professionele teams hebben vaak een gesponsord trainingspak, teams zonder sponsoren trainen in hun eigen sportkleding. Tijdens een training is het voor lagere teams niet verplicht om in een hockey-uniform te trainen.
Het materiaal dat de trainer nodig heeft tijdens de training bestaat meestal uit:

 • een grote hoeveelheid hockeyballen.
 • pionnen/pylonnen. Deze worden gebruikt om oefeningen mee uit te zetten.
 • de keeperstas met daarin de keepersuitrusting. Deze wordt gebruikt voor keeperstraining.
 • hesjes/lintjes. Deze worden gebruikt bij het partijtje spelen. Als er twee verschillende teams
 • gemaakt zijn, moeten de leden van een van de twee teams hesjes of lintjes aantrekken, zodat het
 • voor de spelers van beide teams duidelijk is wie hun teamgenoten zijn.

De keepers-training

Wanneer het team training krijgt, moet de keeper natuurlijk ook getraind worden. Een keeper doet meestal niet mee met de gewone techniek-training, aangezien een keeper hele andere vaardigheden nodig heeft dan de gemiddelde veldspeler. Een keeper krijgt dan Keeperstraining. Tijdens een keeperstraining krijgt een keeper allerlei oefeningen om zijn of haar techniek te verbeteren. Tijdens keepers-trainingen zijn er allerlei manieren om het de keeper zo moeilijk mogelijk te maken. Een paar attributen die gebruikt kunnen worden zijn:

 • de rebound-bak. Wanneer een keeper de bal tegen de rebound-bak slaat, wordt deze in verschillende richtingen en hoogten teruggekaatst.
 • de crazy-catch. Werkt ongeveer het zelfde als de rebound-bak.
 • het ballenkanon. Dit is een soort kanon dat ballen richting de keeper afvuurt. Een keeper leert hierbij snel te reageren en snel herstellen.

Trainen hoort bij het hockeyen. Samen met je team leer je je vaardigheden verbeteren. Het is belangrijk om met je team te trainen, omdat je daardoor elkaar en elkaars spel leert kennen, wat weer belangrijk is in de wedstrijd.